Чому НБУ прогнозує зниження безробіття і зростання зарплат у найближчі два роки, розповів економіст

Чергова хвиля мобілізації призведе до того, що в нас буде відкрита купа вакансій. Українці будуть воювати, а мігранти за їх плечима будуть працювати.

Чому НБУ прогнозує зниження безробіття і зростання зарплат у найближчі два роки,
Чому НБУ прогнозує зниження безробіття і зростання зарплат у найближчі два роки,

Про це в коментарі i-ua.tv заявив економіст Олег Пендзін.

«За прогнозами МВФ війна має закінчитися наприкінці 2024 року. Тому всі розрахунки НБУ виходять з того, що у 2025 році війни вже не буде. Це і є основна причина. В Нацбанку розраховують, що почнеться відновлення країни та захід інвестицій. Тому питання зростання ВВП, реальних доходів — це дата закінчення війна. Після цього для відновлення України будуть створені робочі місця та інвестиції, які будуть спрямовуватися у відновлення країни. Це все є припущенням, бо ніхто не знає, коли війна закінчиться і наскільки це вірогідно у 2025 році», — каже О. Пендзін.

Він підкреслив, що в своїх розрахунках в НБУ рахували скільки в країні приблизно потрібно грошей для відновлення, скільки коштує одне робоче місце, які приблизно інвестиції зайдуть в Україну.

«Інвестиції складуть близько 100 млрд доларів. Однак це все прогнози. І немає жодної гарантії, що вони справдяться. Тому ще раз підкреслюю, всі процеси в економіці спираються у дати закінчення війни. А чергова хвиля мобілізації призведе до того, що в нас буде відкрита купа вакансій. А економіка буде сильно стагнувати, не буде робочих рук, які забезпечуватимуть виробництво ВВП. Крім того, є виробники, які реально думають про завезення в Україну мігрантів з Азії та Індії. Тому що українці будуть воювати, а мігранти за їх плечима будуть працювати. Тож головне питання, коли і як закінчиться війна», — резюмує економіст.

Нагадаємо, що внаслідок війни напружена ситуація на ринку праці зберігатиметься ще тривалий час. На етапі відбудови країни конкуренція за нових працівників лише посилиться.

Такі прогнози роблять у Національному банку.

«Водночас вона сприятиме поступовому зниженню безробіття — з 14,2% у 2024 році до 11,9% у 2025 та 10,6% у 2026 році, й досить швидкому зростанню реальних зарплат. За прогнозом НБУ, вже у 2025 році вони перевищать довоєнний рівень», — йдеться в повідомленні.