Влада забирає останні кошти в українців, поки Ахметов купує яхти — експерт про підвищення тарифів на світло з 1 червня

В країні попри війну продовжується ганебна практика, коли проблему приватних підприємств вирішують за рахунок простих громадян, шляхом тупого підвищення тарифів.

Влада забирає останні кошти в українців
Влада забирає останні кошти в українців

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Останнє рішення влади щодо суттєвого підвищення тарифів на світло вдвічі не є логічним. З урахуванням того, що третина людей у нас фактично за межею бідності знаходиться, а 25% українців після повномасштабного вторгнення втратили роботу, рішення про підвищення тарифів на електроенергію призведуть ще до ще більшої заборгованості населення за комунальні послуги. Влада вже засекретила цифри по заборгованості, а тепер вона буде вдвічі або втричі більше. Адже зарплати та пенсії не зростають. Вони заморожені. При цьому регулярно зростають ціни на продукти. Особливо за роки війни. Тобто купівельна спроможність населення впала десь двічі. Все це веде до загального погіршення соціальної ситуації. Влада не думає, як виживати простим громадянам під час війни в таких важких умовах», — каже А. Павловський.

Він підкреслив, що крім підвищення тарифів ще відбудеться підвищення податків для населення та бізнесу.

«Гетманцев каже, що буде збільшувати ПДВ на 5%, а це одразу вплине на здороження товарів, куди закладено цей податок. Якщо ПДВ зростає, то все це лягає на пересічного українця, який буде сплачувати за це з власного гаманця. Так само хочуть збільшити до 5% воєнний збір. А зростання доходів населення немає. Водночас влада збільшує податковий тягар та тарифний тягар. До чого це все призведе? До енергетичної бідності, адже люди не зможуть споживати у необхідній кількості енергетичні ресурси. Зокрема, електроенергію і будуть на всьому економіки. Якість життя і так невисока, а так вона ще різко впаде. Ситуація в цьому плані буде ще гіршою. Адже до цього призводять такі непродумані влади кроки», — підкреслив А. Павловський.

Він нагадав, що президент В. Зеленський на початку повномасштабної війни підписував закон та обіцяв не підвищувати тарифи та податки до кінця війни.

«Верховна Рада також приймала відповідний указ, що тарифи не будуть підвищуватися для населення. Однак влада забула про свої обіцянки та рішення. Так в країну важка економічна ситуація. Однак люди об'єктивно питають, чому вони мають вирішувати ситуацію зі зруйнованими електромережами через обстріли за власний кошт. Адже всі ці об'єкти давно були приватизовані. Це приватна власність. Роками олігархи отримували надприбутки з цих підприємств та вичавлювали з них надприбутки, як лимон, та ховали їх в офшорах. А один з найбільших власників приватної енергетики Ахметов — купував собі нову яхту за 500 млн євро та будував палаци за відповідні суми. Може прийшов час продавати яхти та вкладати ці кошти у ремонти своїх приватних підприємств, а не забирати останні гроші у пересічних громадян. В країні попри війну продовжується ганебна практика, коли проблему приватних підприємств вирішують за рахунок простих громадян, шляхом тупого підвищення тарифів», — каже А. Павловський.

Він підкреслив, що підвищення тарифів на електроенергію не вирішить питання відновлення мереж.

«Уряд мав домовитися, щоб західні партнери поставляли нам своє обладнання, а не витягувати з українців останнє. Крім того, олігархи, які є власниками енергосектору мають менше витрачати коштів на власні забаганки та виводити їх в офшори. Вони мають вкладати ці кошти у ремонти пошкоджених та зруйнованих підприємств. Саме на це уряд мав звернути увагу, а не йти механічним шляхом підвищення тарифів. В свій час голова Нафтогазу Коболєв казав, що після підвищення тарифів на газ буде збільшено видобуток газу. А в результаті тарифи підвищили, вдарили по добробуту родин, а видобуток газу за часів Коболєва тільки впав. Куди пішли кошти після підвищення? На премії Коболєва та його мамі в США? А це мільйони доларів з держбюджету. Тому уряд має навести лад з енергокомпаніями. І це має бути пріоритетом влади в енергетиці. Адже це нонсенс, коли приватні підприємства будуть відновлюватися коштом підвищення тарифів з бюджетних грошей. Чому ми повинні відновлювати приватні підприємства за бюджетні кошти? Тоді треба прийняти рішення про націоналізацію цих підприємств, бо вони будуть відновлені за народні гроші», — резюмує А. Павловський.

Нагадаємо, що З 1 червня єдиний тариф на електроенергію для населення буде становити 4,32 грн/кВт. Відповідне рішення ухвалили під час засідання уряду 31 травня. Про це повідомляють ЗМІ.