Збільшення податків боляче вдарить по фермерам — Томич

Кількість фермерських господарств в Україні з 2010 року скоротилася майже втричі. А збільшення податків та війна добиває фермерство та сільські господарства.

Іван Томич
Іван Томич

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив голова Спілки українського селянства Іван Томич.

Будь-яке підвищення цін є похідною зростання вартості послуг та товарів й продукти. Зокрема хліб через зростання вартості зерна. Будемо давати точну оцінку, коли почнуться жнива", — каже І. Томич.

Він підкреслив, що кількість фермерських господарств в Україні з 2010 року скоротилася майже втричі. Останні роки фермерські господарства частково зростали коштом ФОПів.

«Держава давала гранти та обіцяла підтримку. І тому числі обіцяних 4100 за га. Тепер всього цього немає, як і програм з підтримки новостворених ФОПів. А якщо для ФОПів військовий збір піднімуть до 5%, то тільки розпочавши свою діяльність, вони будуть закриватися. Тому збільшення податків — серйозний виклик для сільської місцевості. Зокрема для робочих місць на землі. Це дуже серйозний сигнал», — каже І. Томич.

За його словами, наразі для сільського господарства найбілішою проблемою є людський ресурс.

«Левова частка захисників в окопах — селяни. Вони вносили свій важливий вклад у розвиток фермерства та підприємництва в сільській місцевості. Вже з минулого року не вистає механізаторів та фермерів. В цих умовах успішно розвивається латифундія. Адже значна кількість перейшла до великих підприємств. А без людей село пусте», — резюмує І. Томич.