Ми виграємо війну, але чи будуть люди на землі - голова Спілки українського селянства

Додаткові удари по фермерству від держави у вигляді нових податків призведуть до жахливих наслідків. Ми виграємо війну, але чи будуть люди на землі?

чи будуть люди на землі?
чи будуть люди на землі?

Про це під час ефіру заявив голова Спілки українського селянства Іван Томич.

«Війна лягла на ослаблену кількість фермерських господарств. Додаткові удари по фермерству призведуть до жахливих наслідків. Ми виграємо війну, але чи будуть люди на землі? Та хто буде відроджувати сільську місцевість у повоєнній Україні», — каже І. Томич.

На його думку, Україні для відродження села варто взяти досвід Польщі.

" У ЄС зовсім інші розміри суб'єктів господарювання. Середній розмір складає 17 га. У Польщі — 9 га. Якщо брати кількість господарств, то у Польщі це 1, 4 млн фермерських господарств. В Україні ж лише декілька десятків тисяч господарств. Саме звідси проблематика розвитку села та сількор місцевості. Зокрема, добробуту громадян та використання природних ресурсів на користь людини. У нас 70% виробництва — зернове господарство. У Польщі ж ще — м'ясо, молоко, фрукти та інша сільськогосподарська продукція. Вся ця продукція перероблена. Тоді гектар дає в 10−20 разів більше прибутковості, робочих місць та аграрної продукції. Єдиний правильний вихід — формування фермерського устрою в Україні. До речі поляки пішли на цей крок після 90-х років. На жаль, ніхто в Україні цього не хоче робити", — резюмує І. Томич.