Бензин подорожчає на 6−12 грн за літр — експерт

Крім того, українські легальні АЗС будуть заправляти авто шмурдяком — сумішшю бензину та спирту. А це все економічна диверсія.

Бензин здорожчає на 6-12 грн за літер
Бензин здорожчає на 6-12 грн за літер

Про це в коментарі заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Під час війни ціни на акцизи потрібно зменшувати до нуля. На жаль, якщо законопроєкт про підвищення акцизу на пальне, то це призведе до подорожчання бензину на 6- 12 грн за літр. Це стосується не лише бензину, а й автогазу. Крім того, 3 червня Рада ухвалила закон 3356 про те, що замість бензину, українські легальні АЗС будуть заправляти авто шмурдяком. Тобто сумішшю бензину та спирту. А це зіпсоване паливо, на якому досить складно буде їхати. А хто буде компенсувати всі збитки? Ніхто не знає. Тобто факто відбувається економічна диверсія», — каже Ю. Гавриленко.

Він підкреслив, що будь-яка економічна диверсія б’є по економіці. При чому по всім її рівням.

«Одразу виникає великий комплекс проблем. Перше, що подорожчає — продукти, які критично залежні від вартості логістики. Також варто готуватися до підвищення цін на проїзд міським транспортом», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Кабмін ініціює підвищення акцизів та пальне в Україні. Він передбачає, що ставка акцизу на бензини зросте до € 359 за 1000 л (+68,1%), на дизельне пальне — до € 330 за 1000 л (в 2,36 рази), а на пропан-бутан (LPG, автогаз) — до € 277,00 за 1000 л (в 5,32 рази).