Угода між США та Україною, політолог розповів, що підписали Зеленський і Байден

В угоді прописано, що США визнають майбутнє України в НАТО, однак якщо політична воля керівництва США зміниться, то вона втратить свою актуальність.

Президент України В. Зеленський та президент США Джо Байден
Президент України В. Зеленський та президент США Джо Байден

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Мова не йде про гарантії безпеки. Це угода про співробітництво у сфері безпеки, яка по своїй продуманості є однією з кращих попередньо підписаних 17 угод з цього питання. Якщо говорити про зобов’язання, то зрозуміло, що вони ґрунтуються на нинішньому рівні співробітництві США та України в руслі відсічі російській агресії. І ця угода містить всі реперні точки, щодо підтримки суверенітету територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах. Також є обіцянка США протягом 24 годин розпочати консультації у разі нової агресії з боку рф. Однак дана угода виділяється серед інших детальністю необхідних реформ з боку України. Це судова реформа, боротьба з корупцією, питання корпоративного управління, розвиток демократії та правової держави», — каже І. Чаленко.

Він підкреслив, що підписана угода між Україною та США — співробітництво у сфері безпеки в замін реформам та підзвітності.

«Тобто в угоді чітко прописано, як США мають контролювати надану ними зрою, а Україна має гарантувати необхідну підзвітність у конкретні часові рамки. Також ця угода важлива тим, що підтверджує позицію США в частині підтримки України в НАТО. Адже після нещодавнього інтерв’ю Джо Байдена в цьому з’явилися сумніви. В самій угоді прописано, що США визнають майбутнє України в НАТО, а сама угода є важливою ланкою на шляху до важливого членства в Альянсі», — підкреслив І. Чаленко.

За його словами, Україна між США та Україною є якісною.

«Єдине, треба розуміти, що вона підкріплюється політичною волею керівництвом США. Адже якщо з різних причин цю волю буде змінено, то і угода втратить свою актуальність», — резюмує І. Чаленко.