Політолог прокоментував приведення ядерної зброї НАТО в бойову готовність

Захід послав сигнал, що він готовий до всього, зокрема, вдарити по рф у відповідь, якщо вона застосує ядерне озброєння.

генсек НАТО Єнс Столтенберг
генсек НАТО Єнс Столтенберг

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Заява Столтенберга про приведення ядерної зброї НАТО в бойову готовність зовсім не пов’язана до комюніке саміту миру. Це технічні моменти не збільшення ядерного арсеналу чи розгортання нових систем, а лише відпрацювання алгоритмів розгортання ядерного озброєння у державах НАТО у відповідь на погрози рф. Поки мова йде про навчання з розгортанням. Можливо про вивезення ядерних снарядів ближче ближче до місць зосередження носіїв ядерних снарядів. Тобто літаків та артилерії», — каже В. Воля.

На його думку, це такий сигнал для рф, що президент рф в. путін може проводити ядерні навчання, згадувати про загрозу ядерного протистояння, але Захід до цього готовий.

«Тому проводить певні організаційні дії та навчання, щоб оперативно відповісти на ядерну ескалацію з боку рф. А з комюніке саміту миру це не пов’язано, бо це не поява додаткових ядерних озброєнь, а відпрацювання робочих алгоритмів на випадок ядерної ескалації з боку рф. Захід послав сигнал, що він готовий до всього, зокрема, вдарити по рф у відповідь, яка що вона застосує ядерне озброєння. Тобто, що Захід не буде сидіти склавши руки, слухаючи ядерну риторику путіна чи медведева та всіх пропагандистів рф», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що за словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, Альянс веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі зростаючої загрози з боку росії та Китаю.