Повернення боргів: експерт розповів, чи варто Україні оголосити дефолт

У бюджеті на 2024 рік на обслуговування та повернення боргів передбачена приблизно така ж сума, як і на фінансування по всім видатками Міноборони. Якщо ми позичаємо та віддаємо, то що залишається нам?

чи варто Україні оголосити дефолт?
чи варто Україні оголосити дефолт?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Ми знаходимося у стані війни. Тому ми маємо оголосити стан війни. Після чого всі претензії кредиторів автоматично залишаються поза увагою до перемоги та ще певний час після неї. Саме про і варто домовлятися з кредиторами. Всі інші перемовини безглузді та неприйнятні. Адже за фактом станом війни всі виплати боргів автоматично заморожуються і про це всі знають. Єдині перемовини, це через скільки часу Україна буде займатися обслуговуванням, а потім поверненням боргів», — каже Ю. Гаврилечко.

За його словами, якщо подивитися на додаток № 2 до бюджету на 2024 рік, то на обслуговування та повернення боргів цього року передбачена приблизно така ж сума, як і на фінансування по всім видатками Міноборони.

«Тобто близько 1, 6 трлн грн. Сума погашень перед кредиторами на 2024 рік складає 626 млрд грн. При чому у додатку не стоїть графа обслуговування. Відповідно, коли нам розповідають казки про дефолт, то треба розуміти, що його оголошення на нас ніяк не вплине», — каже Ю. Гаврилечко.

За його словами, у разі оголошення дефолту, Захід все одно буде допомагати Україні.

«Кошти, які нам передають — політичне рішення. Якщо Захід припинить нам давати кошти це означатиме підтримку рф. Адже на Заході прекрасно розуміють, що під час війна можна не розраховуватися з боргами. Тому міністр фінансів може вийти з заявою про те, що можливості України розраховуватися з кредиторами через війну обмежені. Тому питання, якщо ми позичаємо та віддаємо, то що залишається нам? Зокрема, на підтримку економіки та забезпечення ЗСУ. Тож ще раз наголошую, що під час війни не варто лякати українців дефолтом»,-резюмує Ю. Гаврилечко.

Нагадаємо, що в України є півтора місяця, щоб уникнути дефолту.