Поляки та балтійці не приїдуть працювати до України — Шишкін

Ціни в Україні європейські, а зарплати — ні.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«Бангладешці та азіати можуть приїжджати, тому що вони вважаються низьким трудовим ресурсом, так званим чорноробом. Однак поляки та балтійці не приїдуть на такі робити в Україну. Вони навпаки їдуть до західної Європи, де в них інтелектуальна на високооплачувана робота. Вони себе поважають, мають гідність та не будуть їхати на низькооплачувану роботу. Тому ми маємо говорити про повернення українців з закордону, як робочої сили», — каже В. Шишкін.

За його словами, треба спочатку визначитися, що означає фраза директора Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Елли Лібанової, що в Україні не вистачає робочих рук.

«Зокрема, для чого саме не вистачає. Тобто для яких робіт. Дійсно через війну багато біженців не готові повертатися. Однак є частина, яка хоче повернутися. Проте тут має бути для них гідна робота. В Києві багато безробітних, які не хочуть йти на фронт. Тому можна створити трудові армії. Також не було створено інвестиційний клімат та не почата організація зі створення робочих місць. В тому числі на підприємствах, які прикриті Патріотом. Також чи є робочі місця в Україні для інтелектуального росту?», — зазначає В. Шишкін.

Він підкреслив, що в країні немає кваліфікованих електрогазозварювальників, бо крім того, що в Україні вистачає таких навчальних закладів, їм не хочуть платити гідну зарплату.

«Ціни в нас європейські, а чому тоді зарплати не повинні бути європейськими. Чому ми не можемо платити зарплати, як в Європі. Нехай це буде на 10% менше, ніж в ЄС, але ж не на 300%. У нас немає розуміння системи державного управління, коли одночасно треба розв'язувати питання організації виробництва та організації оплати труда, працевлаштування та повернення людей на належних умовах сюди. А для цього у голови уряду Шмигаля та інших повинні бути мізки», — резюмує В. Шишкін.