Із законом про військову поліцію запізнилися на 10 років — полковник юстиції запасу

Військова поліція матиме повноваження виключно, щодо військових у Міноборони й ЗСУ. Її функції не розповсюджуватимуться на інші військові формування.

Рада ухвалила законопроєкт №6569-д про Військову поліцію
Рада ухвалила законопроєкт №6569-д про Військову поліцію

Про це під час ефіру заявив ветеран прокуратури України, полковник юстиції запасу, адвокат Анатолій Маркевич.

«З законом про військову поліцію запізнилися на 10 років. Адже зараз немає кому займатися розслідуванням на лінії зіткнення. Цивільні не хочуть туди їхати, щоб виконувати слідчі дії. Крім того, військове командування особливо поблизу зони бойових дій намагається туди не допускати цивільних. Якщо вже щось стається, то вони дуже неохоче туди пускають поліцію. Для них це цивільні особи та потенційні шпигуни. Це давно відомий факт. Тому на передовій мають бути люди у формі, тобто військова поліція», — каже експерт.

За його словами, військова поліція буде на базі військової служби правопорядку та підпорядковуватиметься Міноборони.

«Військова поліція матиме повноваження виключно, щодо військових у Міноборони та ЗСУ. А ось інші військові формування чомусь залишаються поза її межами. Наприклад, Добровольчий український корпус. Тому закон про військову поліцію лише половинчасте, а не остаточне рішення. Ніхто не хоче ґрунтовно вирішувати проблему військової юстиції. Чомусь все спирається в Офіс Президента. Мали відновити військову прокуратуру, але цього і досі не зробили, бо проти цього чомусь виступають в Офісі Президента. А у військової поліції дуже обмежені функції. Тому вона буде розслідувати найпростіші кримінальні проступки військовослужбовців. Тому ставлення до цього закону двояке», — резюмує Анатолій Маркевич.

Нагадаємо, що Верховна Рада, сьогодні, 19 червня ухвалила законопроєкт № 6569-д про Військову поліцію у першому читанні.