В Україні немає меморіалів викладачам, яких закатував срср — історик

Захід підтримував московський режим у 1930-ті роки. А зараз підтримує нас у війні проти рф, бо побачив геополітичні інтереси.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Нас підтримують, не тому що ми дуже сильно страждаємо через агресію рф та нас шкода, а тому що Захід побачив в нас геополітичні інтереси. І нас будуть підтримувати доки збігаються ці інтереси», — каже історик.

Він нагадав, після голодомору 1933 року Захід пішов на підтримку московського режиму.

«срср прийняли до Ліги націй. Це прообраз тодішнього ООН. Проте технології московського режиму з загарбання України залишаються тими ж самими впродовж віків. Використовуючи наш же ресурс, граючи на людських слабкостях, рф знищувала Україну, розколюючи українське суспільство. А найголовнішим елементом нищення української ідентичності у 20 роки та на початку 30 -х років — було знищення української інтелектуальної еліти. УНР цю інтелектуальну еліту змогла створити. А одне з перших завдань, яке виконувала москва — знищення інтелектуальної еліти. Репресії до 1934 року були такими сильними, що у 1934 році не було ким починати навчальний рік. Не тільки історики, а й біологи, математики, філологи та фізики, були оголошені націоналістами. Мені дивно, що ми ставимо пам’ятники жертва голодомору і це правильно, але неправильно, що ми забули про нашу національну еліту, яка перед голодомором була знищена окупаційною московською владою. Тобто в Україні немає меморіалів закатованим та репресованим викладачам радянським режимом. Не можна нехтувати та забувати такі процеси, адже народ без власної інтелектуальної еліти приречено на мор», — резюмує дослідник.