Як санкції проти керівництва російської компанії Лабораторії Касперського вплинуть на війну — відповів експерт

Це позитивний сигнал. Однак це варто очікувати, що це тут і зараз послабить росію у кіберпросторі.

США ввели санкції про керівництва російської компанії "Лабораторії Касперського"
США ввели санкції про керівництва російської компанії "Лабораторії Касперського"

Про це в коментарі i-ua.tv заявив фахівець із кібербезпеки Костянтин Корсун.

«Не виключаю, що США ввели санкції проти керівництва російської компанії „Лабораторії Касперського“, тому що настав час протистояння у кіберпросторі. Лабораторія Касперського є потужним хабом для розробки різних видів наступальних засобів для наступальних та захисних операцій для об'єктів росії. На жаль, в публічному секторі мало інформації про кіберпротистояння. Зокрема, на якому це етапі. Але очевидно, що настав час для наступного кроку. Адже під санкціями США фактично опинилися всі засновники та керівники компаній та департаментів», — каже К. Корсун.

За його словами, санкції проти керівництва компанії «Лабораторії Касперського серйозно не вплине на стан введення кібервійни.

«Однак це вплине на конкретних людей, тому що компанія — це люди. А керівники працюють заради грошей, які вони зберігають у банках США або в американській валюті. Тому тут вже Мінфін США може вживати відповідних заходів», — підкреслює К. Корсун.

Також за його словами, другий більш важливий аспект введення санкцій проти керівництва російської компанії «Лабораторії Касперського» — це знак та сигнал для американців, які досі користуються їх продуктами.

«Тому що політика США, в тому числі санкційна політика полягає не тільки у захисті інтересів країни, але і у захисті громадян. Адже у 2017 році була пряма заборона використовувати продукти компанії Лабораторії Касперського у держустановах США. Ще раз наголошую, сама компанія під санкції досі не попала. Це стосується лише її керівництва. Однак це вже сигнал для американців, які користуються цим продуктом, що треба потихеньку завершувати та відмовлятися від нього. Адже ця компанія під санкціями. Таким чином американці, у кого ліцензія проплачена на рік вперед, автоматично стали б порушниками. тому скоріш за все саме з таких міркувань ввели санкції проти керівників. Тож у американців є певний період відмовитися від використання їх продуктів», підкреслює експерт.

Він нагадав, що продукти Лабораторії Касперського були помічені у шпигунстві.

«Зокрема, що вони не стільки допомагають, скільки шкодять і можуть віддалено встановлювати шкідливе програмне забезпечення», — зазначає експерт.

За його словами, санкції проти керівництва російської компанії Лабораторії Касперського позитивний знак і для України.

«Однак прямо тут і зараз суттєво це не вплине стан світової кібервійни, в якій залучені ключові гравці: Китай та США, а також Британія та країни західної Європи й Україна, як основний об'єкт кібератак та кібервійни. Тобто війни на взаємознищення. Так, це позитивний сигнал. Однак не варто очікувати, що це тут і зараз послабить росію у кіберпросторі. Тому ці санкції більше про гроші, можливість відвідувати США, вести бізнес з іншими країнами. Адже ніхто не буде підписувати договори з людиною, яка знаходиться під санкціями. Навіть китайські банки фактично припинили співробітництво з підсанкційними банками рф. Тож наслідки цього санкційного сигналу ми побачимо згодом», — резюмує експерт.