Уряд ухвалив постанову про базову загальновійськову підготовку для громадян

Уряд ухвалив постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських».

Уряд ухвалив постанову про базову загальновійськову підготовку для громадян
Уряд ухвалив постанову про базову загальновійськову підготовку для громадян

Про це повідомив Департамент військової освіти і науки Міністерства оборони України.

Реалізація постанови дозволить організувати з 1 вересня 2025 року проведення базової загальновійськової підготовки громадян в закладах вищої освіти всіх форм власності, а також закладах зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських.

Базову підготовку проходитимуть чоловіки й за бажанням жінки, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

Підготовка проводитиметься з метою здобуття громадянами військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту України.

Програма навчальної дисципліни «Базова загальновійськова підготовка» розробляється та затверджується Генеральним штабом Збройних Сил України за погодженням з Міністерством освіти і науки України.

Теоретична підготовка проводитиметься на базі закладів вищої освіти, а практична — на базі військових частин. Перед направленням для проходження практичної підготовки здобувачі вищої освіти мають пройти медичний огляд.

Проходження практичної підготовки для здобувачів освіти чоловічої статі є обов’язковою умовою опанування відповідної освітньої програми.

Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти.

Здобувачі вищої освіти, які успішно завершили базову підготовку, склали Військову присягу, отримують сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності встановленого зразка, що видається навчальною військовою частиною або закладом освіти, в якому проводилася практична підготовка.