Чи треба в Україні знижувати призовний вік до 20 та 50 років — відповідь експерта

Призовний вік не варто зменшувати до 20 років, а покоління 50+ має працювати на оборону країни.

Чи треба в Україні знижувати призовний вік до 20 та 50 років?
Чи треба в Україні знижувати призовний вік до 20 та 50 років?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Чи знижувати призовний вік до 20 років, питання не тільки економічне, але й демографічне. У нас після 1990 років є демографічне провалля. Адже в кінці 90-х напочатку 2000-х в країні менше народжувалося дітей, ніж зазвичай. А зараз цьому поколінню, якраз 20−25 років. Тому в цьому поколінні чоловіків менше, ніж зазвичай. Тут питання збереження генофонду. Адже молоді чоловіки, можуть стати батьками та продовжити життя нації. Якщо так станеться, що буде вибито це покоління, та виникне демографічна діра, яку потім дуже важко буде заповнити та продовжити наступні покоління українців. Саме тому на початку війни призивали після 27 років. Зокрема 27+ і до 60 років. Зараз призовний вік знизили до 25 років. Також є радикальні пропозиції знизити призовний вік до 20−18 років. З іншого боку з призовом чоловіків 50+ також є свої нюанси. Зазвичай це хворі люди, що вже не можуть виконувати фізичні навантаження. Тому вони не можуть робить певну роботу, як молоді чоловіки 30+. Тому це треба теж враховувати», — каже А. Павловський.

На його думку, керівництво країни разом з Міноборони мають знайти оптимальне рішення з призовом, яке б відповідало здоровому глузду, економічним інтересам та інтересам оборони.

«На те є фахівці, які повинні шукати таке рішення. В першу чергу, це стосується військових фахівців. Це складне питання. Однак однозначно не треба знижувати вік призову. Однак починаючи зі школи дітей треба вчити умінням, як зібрати та розібрати зброю та іншим навичкам. Для того, щоб досягнувши мобілізаційного віку, вони були підготовлені, а не вчити людей з нуля, яких мобілізують прямо з вулиці», — підкреслив А. Павловський.

За його словами, люди за 50 років мають працювати в тилу. Зокрема, в оборонній промисловості.

«Тому їх варто зберігати для таких робіт, а не відправляти на передову. В цьому віці, вони, як правило, є гарними, висококваліфікованими фахівцями. Тому в тилу треба зберігати висококваліфіковані кадри. Особливо для промисловості, авіазаводах і так далі. Також у нас зараз критична недостача кваліфікованих слюсарів, фрезерувальників, токарів. Тобто робітничих спеціальностей, бо немає кому навчати молодь. Особливо в оборонній промисловості. Тому покоління 50+ має працювати на оборону країни», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що між собою нардепи обговорюють те, що можна знизити мобілізаційний вік, проте офіційно ніяких рішень не ухвалювали, зазначив нардеп Федір Веніславський. Те ж саме підтвердив заступник голови оборонного комітету Юрій Мисягін.