Держава грабує бізнес, бо вона є рейдером— Шишкін

І хоча у 2022 році масово змінилася свідомість українців, як нації, на жаль ми досі не готові до зміни системи.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Після революції у 90- х було зрозуміло, що в нас народжуються нові цінності та люди. Студентська революція на граніті це також показувала. Адже тодішня поліція не ризикнула ліквідовувати студентський майдан. Адже була, як активна та і пасивна підтримка народу, яка могла перерости в активний супротив, як у грудні 2013 та січні 2014 року. Однак основна маса людей не готова до того, щоб переробити свої мізки. Всі виборчі компанії вказують на те, що в нас перемагає той стереотип страху, стереотип небажання бути активним, стереотип чекання подачок. Саме тому патріотичні та прогресивно демократичні сили України не виграли жодної виборчої компанії. Саме тому і наша Конституція була прийнята з певними недоліками. Адже не було сил на іншу. Адже українці обрали тих, хто голосував в парламенті за особливий статус Крима, двомовність через російську мову, харківські угоди», — каже В. Шишкін.

При цьому він підкреслив, що у 2022 році масово змінилася свідомість українців, як нації.

«Однак потім знову синусоїдальна пішла до низу. Тобто еволюційний спосіб нам не допоміг. Це покази 30 років української незалежності. Ми постійно намагалися уникнути конфлікту з рф. Ми лавірували, і що довідувалися? Такої страшної війни не було у Карабаху, Грузії, Абхазії й так далі. Тому систему треба змінювати революційно, а не просто говорити про її зміну», — підкреслює В. Шишкін.

На його думку, сьогодні проблема не в набутті власності, а в її захисті.

«Подивіться, що витворяють наші податкові, митниці та Кабмін своїми підзаконними актами. Адже держава грабує бізнес, бо вона є рейдером. Тому має бути механізм захисту від рейдерів. Адже бізнес не може вижити зі своєю власністю, бо держава не хоче створити механізм з забезпечення власності», — резюмує В. Шишкін.