Відключення світла: куди йдуть кошти після збільшення тарифів та чому не працює мобільний інтернет

За оптимістичним сценарієм ситуація з відключенням світла в Україні буде тривати ще рік.

куди йдуть кошти після збільшення тарифів?
куди йдуть кошти після збільшення тарифів?

Про це в коментарі заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук

«ДТЕК бере на себе головну частину негативу населення. Однак крім цієї компанії олігарха Ахметова є ще інші компанії власники та обленерго. І ситуації з відключенням там така ж сама. Саме ДТЕК обслуговує Київенерго та Київобленерго. Це проблемна точка. Адже є дефіцит виробництва генерації електроенергії. Також ДТЕК обслуговує Дніпро та Дніпропетровську область, де також сильно пошкоджена генерація. А за два роки нічого не було відновлено, пропускна потужність станцій залишається проблемною. Саме тому графіки відключення світла, як це було в 2023 році, наразі не працюють», — каже експерт.

При цьому Ю. Корольчук стверджує, що зима буде ще більш проблемним періодом ніж зараз, бо відключень електроенергії буде більше.

«Запроваджуватимуться аварійні відключення світла, як і зараз. Адже за два роки не було нічого побудовано для відновлення енергогенерації. Однак це дороговартностний та довготривалий процес. Реальний потенціал фінансових можливостей і наявного обладнання — це в кращому випадку можна буде відновити до кінця року десь 100- 150 мегават. На жаль, побудувати 1 ГВт до зими, як про це раніше заявив президент, нереалістично», — підкреслює експерт.

Також він зазначив, що заяви чиновників про необхідність підвищення тарифів на світло для відновлення енергогенерації насправді не відповідають дійсності.

«Це повна маячня та красива картинка для того, щоб сформувати, що люди платять за світло на 200 — 300 грн більше для того, щоб відновлення генерації. Насправді ж це обман. На відновлення та обслуговування мереж достатньо було підвищити тариф на електроенергію до 3,20 грн за 1 кв. Все що більше, то тут вже питання, а куди йдуть ці кошти? Зокрема, хто і як буде їх використовувати? Все це відкрити питання. Формально електроенергію населенню постачає Енергоатом та Укренерго. А ось ДТЕК платить бізнес, на якому ця компанія відіграється. Раніше ціна була 2000 тисячі грн за МВт-год, потім 7500 грн, а тепер вже 9000 гривен і більше. Фактично підвищення ціна на електроенергію для бізнесу відбулося в три рази», — підкреслює експерт.

Ю. Корольчук підкреслив, що ДТЕК давно лобіює зняття обмежень на імпорт електроенергії, щоб більше заробляти на цьому коштів.

«Вони і так були активними імпортерами електроенергії, а тепер ще більше хочуть цим займатися через фінансовий зиск», — підкреслює експерт.

Також Ю. Корольчук підкреслив, що за два роки до відключень світла не підготувалися не тільки чиновники та обленерго, а й мобільні оператори. Саме тому й виникають перебої у роботі мобільного інтернету.

«Не треба було обманювати українців, що всюди поставили генератори та акумулятивні системи. Тобто з 10 базових станцій, їх поставили лише на кількох з них. Однак для мобільних операторів це великі витрати ставити на кожну станцію генератори чи акумулятивні системи. Саме тому по Києву та іншим містам після відключення світла падає 4g та 3g інтернет», — підкреслює Ю. Корольчук.

За його словами, українцям не варто розраховувати на допомогу від держави і вже самостійно готуватися до довготривалих відключень світла взимку.

«Держава нічого не зможе зробити. Тобто поставити всюди генератори, щоб забезпечити електроенергію. Тому все сьогодні вприється у бюджет людей та наявність обладнання», — каже Ю. Корольчук.

За його прогнозами, ситуація з відключенням світла в Україні буде тривати ще рік.

«Однак це за умови, що не буде нових значних руйнувань та проведення капітальних ремонтів енергомереж. В такому випадку вже в наступному травні або червні вийдемо на потужності, які були зруйновані. Однак це за оптимістичним сценарієм», — резюмує Ю. Корольчук.