Аналітик прокоментував видачу ордеру на арешт Шойгу та Герасимова

Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт колишнього міністра оборони рф Сергія Шойгу і начальника генштабу рф Валерія Герасимова. Однак не варто чекати їх затримання.

Сергій Шойгу та Валерій Герасимов
Сергій Шойгу та Валерій Герасимов

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив керівник Центру громадської аналітики Вежа Валерій Клочок.

«Чому саме зараз? Тому що це кримінальний процес розтягнутий у часі. В МКС взяли певний проміжок та на підставі цього вони роблять висновки. Таким чином в МСК показують, що реалізують перелік осіб причетних до терористичних дій в Україні. Тобто це не лише один президен рф путін. На жаль, ордер на арешт Шойгу та Гересимова не наближає до якихось переговорів чи завершення війни з рф. Тобто це точно не є маркером закінчення війни. Адже і після завершення війни ми бачитимемо нові ордери вд МСК. Це ніяк не означатиме, що Шойгу чи Герасимова можуть арештувати. Тим паче, що Швейцарія зробила „цікаву заяву“, проте що не збирається арештовувати путіна, якщо той поїде на переговори. Хоча Швейцарія є підписантом Римського статуту і вони повинні виконувати рішення МКС. Однак їх законодавство дає їм можливість обійти цю норму. Тому історія з Шойгу — Герасимовим це продовження роботи МКС. Він демонструє, що залишається третейським суддею. Тому це історія не про маркери та маяки», — каже В. Клочок.

Однак експерт не виключає, що МКС буде видавати нові ордери на арешт так званої правлячої верхівки рф.

«Наразі розширюються коло осіб. Тому до відповідальності можуть притягнути Патрушева, Наришкіна, посадовців такого рівня, що були причетні до факту початку широкомасштабного вторгнення. Можна подивитися список всіх осіб, що були присутні на Радбезі рф 21 лютого 2022 року. Саме тоді путін проводив відкрите засідання, на якому питав присутніх чи погоджуються вони визнати незалежність ЛНР та ДНР. Тоді коло посадовців підтримали ідею путіна про анексію додаткових територій України. Тому проти цих осіб можуть можуть порушувати справи та виписувати ордери на арешт. По сути це лише обмеження пересування. Нікого арештовувати не будуть. Нагадаю, що у Держдепі США сказали, що навіть путіна не арештують», — каже експерт.

Проте він підкреслив, що це не цирк, а те до чого ми повинні рухатися.

«Ми повинні на міжнародному рівні визнавати в судовому порядку визначати злочини проти людяності. Давайте згадаємо нюрберський процес, його тоді також не треба було проводити. Однак його провели після того, як війна завершилася. Ми маємо розуміти, що зло має бути покарано. Адже безкарність породжує зло. Це правильне рішення. І це не постріл у повітря. Однак не варто очікувати, що Шойгу або Герасімова завтра затримують, бо вони не поїдуть до країни, де їх можуть затримати», — резюмує політичний експерт.