Обленерго треба націоналізувати — Суддя КСУ у відставці

Якби у прокоратури були чесні та чисті руки, можна б було обленерго повернути у той спосіб, який у цивільному законодавстві називається двостороння реституція — повернення у первозданний стан.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Можновладці згадують, що власність недоторканна лише тоді, коли це стосується їх. Зокрема, якщо провести наразі націоналізацію Обленерго, то що буде вопити олігарх Ахметов. Однак, якби у прокоратури були чесні та чисті руки, можна б все повернути у той спосіб, який у цивільному законодавстві називається двостороння реституція- повернення у первозданний стан. Адже неправомірно та несправедливо закладалася поява цієї власності. Однак тут немає строку давності. Адже це не кримінальне законодавство», — каже В. Шишкін.

За його словами, основна маса чесних суддів, прокурорів та слідчих пішла з цієї системи.

«Адже обрані політики народом почали вимагати від них незаконної поведінки. Зокрема, відкрити справу проти конкурентів та закрити карну справу проти їх друзів. А якщо ні, то тоді звільнення з посади. Звідси і пішли всі ці громадські діячі, як Шабунін та інші, які імітують боротьбу з корупцією. Створили комісії чистки. При цьому в законодавстві юридично не визначено, що таке корупція. Хоча у 1995 році ми фактично дали визначення корупції. А в законі періода президенства Порошенка, який проштовхували Шабінін, Соболев та інші, немає визначення корупції. А тому, що вони не мають уявлення, що таке корупція. Насправді, якщо звичайний поліцейський бере кошти, то він не дії від імені держави, і це називається хабар. А якщо бере кошти міністр, то то це вже від імені держави, бо він приймає рішення від імені держави, і це вже корупція. Саме це і було прописано у радянському законодавстві та законі 1995 року. Чомусь у нас ліквідували таке поняття, як здирництво. Наразі наші політики маніпулюють та вводять в оману наш народ, спрямовуючи його в інший бік від того, що таке корупція. А це антинародна діяльність», — резюмує В. Шишкін.