Війна з рф: чи підуть на умови Трампа в ЄС?

США можуть стимулювати Україну до певних поступок. Однак все залежиться від Києва.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Це лише чергова версія з боку Трампа, щодо припинення війни в Україні. Однак це не слова Трампа, а директора його виборчого штабу. Це лише одна з пропозицій, як закінчити війну з рф обрізанням фінансової допомоги Києву з вимогою сісти за стіл перемовин з рф. Хоча станом на сьогодні Трамп несе певну небезпеку ефектом непередбачуваності в темі України. Зокрема, що він буде робити у разі перемоги на виборах. Однак політику Трампа буде генерувати його оточення. Хто буде його держсекретарем досі відкрите питання. Тому поки не треба лякатися заяв, яка видається зі штабу Трампа, ні з боку ЗМІ, що входять до пулу демократичної партії. Все це лише є підготовкою до дебатів, які будуть відбуватися між Байденом та Трампом. Зараз все грає виключно на американську внутрішню політику», — каже політолог.

Крім того за словами експерта, не варто забувати, що думки очільників США можуть змінюватися.

«Нагадаю, що Трамп був проти вступу України до НАТО, але потім, він підписав двосторонню безпекову угоду з Україною, де стоїть його підпис, що Україна буде членом Альянсу.

Тобто заяви йдуть в один бік, а де-факто кроки та нормативна база можуть грати в інший рік. Тому я б тут не поспішав з висновками", — каже політолог.

При цьому він не виключає, що США можуть стимулювати Україну до певних поступок.

«Зокрема, відходу від нинішньої стратегічної лінії та певних пунктів українсього мирного плану. Тому саме від України залежить чи будемо відходити чи ні. І це вже не питання конкретно до Трампа, а й до Байдена. Все це питання консультацій та подальшої дипломатичної роботи. Але тут все залежить від проактивної ролі Києва, адже без цього наша оборона завершилася б ще ц 2022 році», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що у штабі кандидата в президенти США Дональда Трампа на запит «Голосу Америки» розповіли, що пріоритетом його потенційного другого терміну буде якнайшвидше закінчення війни між Росією та Україною, але європейські країни мають робити більший внесок в підтримку безпеки