Влада хоче оподаткувати українців за кордоном, щоб забирати в них кошти — адвокат

Отримання податковою інформацію про стан банківських рахунків українців за кордоном, порушує законодавство.

Данило Гетманцев розповів, що у ДПС найближчим часом з'явиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоно
Данило Гетманцев розповів, що у ДПС найближчим часом з'явиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоно

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Ще з 30 червня минулого року було прийнято рішення про передачу даних українців. Зараз просто другий етап, який набирають чинності. А банківської таємниці вже давно не існує. Банківська таємниця — це міф. Вона існувала у 80-х роках минулого століття. Далі вона перестала існувати і на сьогодні вона існує виключно тільки в хибному уявленні громадян України. Адже правоохоронні та податкові органи мають необмежений доступ до судового контролю до будь-якої інформації, яка стосується банківської таємниці», — каже адвокат.

За його словами, всі ці зміни у законодавство були внесені при цій владі. Тому на сьогодні будь-який правоохоронний орган має доступ до будь-яких рахунків. Включаючи податкову та правоохоронців", — каже адвокат.

За його словами, що стосується іноземних рахунків, то відповідно до угод, які були підписані при цій владі, Україна надала всім іноземним органам доступ до рахунків українців.

«А також отримала доступ до рахунків українців, які перебувають за кордоном. Банківські установи зобов'язані фіксувати українців за кордоном і відповідно раз на рік надавати всю базу даних, а відповідні служби, зокрема, податкова буде перевіряти та встановлювати інформацію щодо сплати податків, декларування і так далі», — підкреслює Р. Кравець.

За його словами, іноземним фіскальним органам надали доступ до рахунків українців.

«Однак це порушує закон про персональні дані та основоположні права громадян України. Однак ніхто не це не звертає увагу. Нашій владі просто оподатковувати українців, яки працюють за кордоном. Миють посуд чи авто, кладуть бруківку чи займаються іншою важкою працею. Адже наша влада зробила все можливе, щоб українці не поверталися в Україну та не перераховували сюди кошти. Тому вони хочуть таким чином забирати з них гроші. Для цього буде виписане відповідне податкове рішення. Після чого введуть відповідні штрафи за несплату податків та відмову від подачі декларації», — резюмує Р. Кравець.

Нагадаємо, що ДПС найближчим часом зʼявиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також цілий ряд фінансової інформації.

Державна податкова служба України отримала позитивну оцінку Глобального форуму ОЕСР щодо зрілості системи управління інформаційною безпекою.