Україна, США та Ізраїль ведуть переговори щодо постачання Patriot для ЗСУ

США, Ізраїль та Україна ведуть переговори про постачання Києву комплексів протиповітряної оборони Patriot, які виводяться з експлуатації Сил оборони Ізраїлю.

Україна, США та Ізраїль ведуть переговори щодо постачання Patriot для ЗСУ
Україна, США та Ізраїль ведуть переговори щодо постачання Patriot для ЗСУ

Хоча ця угода ще не є достаточною, вона, ймовірно, передбачатиме, що Patriot спочатку будуть відправлені з Ізраїлю до США, а потім — до України.

Зазначається, що не всі комплекси, які ізраїльські військові планують вивести з експлуатації можуть потрапити в Україну.

За словами п’яти осіб, поінформованих про переговори, контури угоди, яка ознаменує зміну у відносинах Ізраїлю з Москвою, обговорювалися між міністрами та високопоставленими чиновниками трьох країн.

Нагадаємо, що про виведення з експлуатації ізраїльської армії комплексів протиповітряної оборони Patriot стало відомо наприкінці квітня.

Виведені з експлуатації батареї будуть замінені на більш досконалі системи протиповітряної оборони, зокрема, систему David’s Sling та широко відомий Iron Dome ізраїльської розробки.

У Financial Times зазначають, що остаточно не виведені з експлуатації через побоювання, що напруженість у відносинах з підтримуваним Іраном угрупуванням Хезболла може перерости в повномасштабну війну.

Ізраїль обережно ставився до того, щоб стати на чийсь бік у питанні вторгнення Росії в Україну, враховуючи вплив Москви в Сирії, де ізраїльські військово-повітряні сили часто діють проти іранських проксі-груп.

Американські чиновники намагалися переконати уряд Беньяміна Нетаньягу, що дедалі тісніші зв’язки Росії з Іраном, особливо у сфері військового співробітництва, є більш нагальною проблемою.