Україна готує сюрпризи в російько-китайських відносинах — політолог

Україна в американо-китайських відносинах є заручником тайванської проблеми. Однак, якщо китайці зроблять висновок, що Кім Чен Ин вирішив ними знехтувати, можна очікувати сюрпризів від України.

Україна стала заручником тайванської проблеми китайсько-американських відносин
Україна стала заручником тайванської проблеми китайсько-американських відносин

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Таких заяв було чимало. Офіційні особи США говорили, що відмова Китаю запроваджувати санкції проти рф, по суті означає підтримку росії у війні проти України. Тому це нова позиція США. Однак, те, що подібні заяви робить посол США у Китаї на території самого Китаю, то це може стати причиною дипломатичного ускладнення — або до демаршу з боку Китаю. В тому числі до дипломатичного конфлікту. Тому зміни позиція США не має. Адже посол не озвучив чого нового з того, що раніше озвучували американські посадовці. Посол не заявив, що Китай постачає озброєння рф, він наголосив на продовженні економічного співробітництва. А це, по-суті, можна вважати підтримкою Китаєм неприпиненням постачань технологічної продукції до рф. А це і є фактична підтримка росії у війни проти України», — каже В. Воля.

За його словами, США намагаються домовитися з Китаєм через офіційні канали та різні заяви в медіа.

«Таким чином США намагаються добитися від Пекіну припинення економічного співробітництва у технологічних сфері Китаю та рф. А також через певний тиск в медіа. Однак Китай грає у свою гру. Україна в американо-китайських відносинах є заручником тайванської проблеми. І допоки США не відмовляться від намірів постачати військову допомогу та техніку Тайваню, китайці наврядчи пом'якшать свою позицію відносно України, щодо торгівлі з рф. На жаль, Україна стала заручником тайванської проблеми китайсько-американських відносин. Тому, якщо США перегляне свою політику, щодо Тайваню, зокрема, політичної та військово-технічною. Тоді Китай може обмежити свої технологічні постачання до рф», — підкреслює В. Володимир.

Крім того, за його словами, китайську зовнішню політику стосовно України та росії не можна просто розглядати. Адже це комплексна проблема.

«Сюди ж додається те, що путін та лідер КНДР підписали двосторонню угоду про стратегічне союзництво. А це передбачає надання допомоги, у разі нападу на якусь з цих країн. По суті, ця угода створює ризик для Китаю. Адже це означає, що Кім Чен Ин знайшов собі іншого покровителя та переорієнтовується на рф. Тому вплив Китаю на Північну Корею та безпекову ситуацію у Східній Азії зменшується. Не виключаю, що Китай втрачає контроль над безпековою ситуацію в регіоні. А тут можуть включитися інші мотиви. І Китай може трохи прикрутити допомогу рф саме через те, що по-суті росія стала новим покровителем для КНДР. І якщо китайці зроблять висновок, що Ким Чин Ин вирішив ними знехтувати, можна очікувати сюрпризів від України, але дуже невеличких. Тобто Пекін може запровадити певні обмежувальні заходи у торгівлі між Китаєм та рф», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що посол США у Пекіні Ніколас Бернс заявив, що Китай не є нейтральною країною, а фактично встав на бік російського диктатора путіна у війні проти України.