Немає кому сісти в трактор — підприємець про необхідність економічного бронювання

Треба переглянути всю політику мобілізації, яка у нас відбувається з ніг на голову.

Треба переглянути всю політику мобілізації
Треба переглянути всю політику мобілізації

Про це в коментарі заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич.

«В Україні необхідне економічне бронювання, але треба розробити дієву модель бронювання. Крім того, економічне бронювання звучить не зовсім правильно. Однак його слід було б її розробити з 2014 року, після вторгнення рф. Ця модель в першу чергу повинна враховувати економічні потреби держави. В частині забезпечення життєдіяльності країни. В умовах війни це так просто розробити таку модель. Це дещо важкувато. Тому що деякі галузі знекровлені у частині вимивання трудових ресурсів. Наприклад, критична ситуація в агропромисловому комплексі. Фермери кажуть, що комбайнерів та трактористів всіх вигребли. Немає навіть кому сісти на трактор. А зараз, коли відбулися незворотні процеси та були мобілізовані працівники, які потрібні економіці, а натомість заброньовані артисти, розвернути ці процеси назад неможливо. Тому і потрібно, щоб бронюванню було зроблено завчасно», — каже С. Доротич.

За його словами, наразі в економічному бронюванні, яке просувають в Україні, є багато ризиків.

«Ми даємо владі козир, щоб вона розділяла та володарювала. Буде запущено меседж, що багаті не служать, а на фронт пішли одні роботяги. Це дуже небезпечно, як вода на млин злочинної та корумпованої влади. Тому в такому випадку треба переглянути всю політику мобілізації, яка у нас відбувається з ніг на голову. Адже наші силові структури знаходяться під присягою. Вони вміють користуватися зброєю. Вони служать для того, щоб захищати Україну. Однак вони заброньовані. Починаючи з управління держохорони, поліції, СБУ і так далі. Коли вивчаєш цифри, то незрозуміло, у нас уже мобілізовано 1, 4 млн людей. Однак на фронті в нас знаходяться близько 400 тисяч. А де ж тоді знаходяться той мільйон? Кого він охороняє, що він робить? Але коли починаєш задавати такі питання, то тебе одразу свої критикують та кажуть, що ти московський агент. Тому говорити зараз про економічне бронювання дуже небезпечно. Це може бути перекручено нашою владою. Підприємці від цього тільки програють Нічого не буде досягнуто. Економічного бронювання не буде. А віз буде і нині там. Тому українська спільнота разом зі всіма верствами має підіймати питання прозорої та зрозумілої мобілізації в першу чергу у державному секторі. Тобто всіх силовиків та держслужбовців, які живуть коштом держбюджету, долучати до охорони. Тим паче, що вони знаходяться під присягою. Тому мільйону держслужбовцям саме час піти та послужити українському народові», — резюмує підприємець.

Нагадаємо, що Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликала парламент і уряд терміново вирішити 5 ключових проблем з бронюванням: зокрема, просить продовжити на три місяці термін оновлення даних та якнайшвидше запустити еБронювання.