Чому в США не говорять про кордони 1991 року і що отримає Україна за результатами війни, розповів геополітик

Нам замість отримання вигід після війни, лише хочуть надати кордони 1991 року. І щоб Україна погодилася на цей мінімум, союзники почали вголос обговорювати, що і це не гарантовано.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

«Для початку, слід усвідомити, що у різних країн Заходу — різні цілі в цьому питанні, а значить і різна позиція. Війна йде не тільки між Україною та рф. Це світова війна. І головними гравцями тут є не росія та Україна, а США, Німеччина, Британія, Китай та певною мірою Франція, кожна з яких має свої цілі. Тому немає, як такого колективного Заходу в цьому питанні. Є ці чотири суб'єкти з різним ставленням до України. Тому що сума вигід, отримана у якості перемоги у цій війні обмежена, а охочих дуже багато. Польща, Корея, Японія, Туреччина, КНДР, багато хто хоче собі відсотки від перемоги над рф. Однак лише кілька країн гарантовано щось отримають після війни. Що називається, на всіх не вистачить»,-каже Ю. Буздуган.

За його словами, у наших союзників спрацьовує такий фактор, як національний державний інтерес.

«І цей егоїстичний інтерес їм нашіптує, що Україні за результатами війни бажано надати мінімум з можливого, тобто лише кордони 1991 року. Тепер, коли війна вступила у завершальний етап і всі почали штовхатися ліктями та йти по ногах союзників, завдання України — взяти своє. Однак нам замість цього лише хочуть надати кордони 1991 року. І щоб Україна погодилася на цей мінімум-мініморум союзники почали вголос обговорювати, що і це не гарантовано», — підкреслює геополітик.

Він підкреслив, що не зустрічав формулювання цілей України в цій війні від жодного державного чи опозиційного діяча.

«Я цілі України в цій війні бачу так. Перша мета України в цій війні — перехід геополітичного лідерства у Східній Європі від рф до України. Замість „заповідника пожиттєвих президентів“ Східна Європа має стати „простором вільних народів“, в якому Україна — найвільніша країна Східної Європи стане провідником до свободи та демократії. По-друге, Україна має стати країною Золотого мільярду. Бо зараз ми є банановою республікою. Золотий мільярд — це високотехнологічне виробництво та високий рівень життя, а бананові республіки — це відсталість і бідність. І третя ціль — завершити демократичну революцію 1991 року, яку нам зупинили олігархи», — резюмує геополітик.

Нагадаємо, що голова держави Володимир Зеленський заявив, що Україна та Захід мають різне розуміння перемоги у російсько-українській війні. Про це він розповів у інтерв’ю виданню Philadelphia Inquirer, відеоверсію якого опублікували на YouTube-каналі президента України.