Україна перетворюється на рф — експерт про блокування рахунків критикам влади

В Україні без рішення суду блокують рахунки тим, хто не згодний з діями влади. Тобто переслідують фахівців, які конструктивно критикують Мінцифри.

Костянтин Корсун
Костянтин Корсун

Про це в коментарі заявив фахівець із кібербезпеки Костянтин Корсун.

«Мені складно пояснити реакцію з боку Мінцифри за критику з мого боку. Вважаю, що це помста та репресії. Власний ФОП закрив в 2018 році. Хоча податкова не хотіла його закривати — не подобалися довідки з банку про те, що в мене все гаразд з оформленням довідок про відсутність заборгованості перед бюджетом, тобто були проблеми суто з формою довідки. Однак все переробив, щоб закрити питання. Хоча мене звинуватили у несплаті податків, які дуже ретельно сплачував, ще у 2018 році. Після закриття ФОПу пройшло 6 років та виявилося, що я начеб то не доплатив, щось у бюджет. Причому на гігантські суми. Хоча мені не надали жодних документів та актів про це, не попередивши про перевірку. За пів року до закриття податкова витребувала в мене по email договори та інвойси. Тобто переслідування було вже давно. Спецслужби копали… Хотіли дізнатися звідки ж у Корсуна гроші. Ніхто не міг повірити, що я чесно міг заробити завдяки професіоналізму. Тож всі спецслужби при цій та попередніх владах намагалися поколупатися в моїх кишенях, подивитися на мої банківські рахунки. У квітні 2018 року прийшов черговий лист з податкової з вимогою надати всі договори. Я надав. Однак назад їх і досі не повернули. Попри письмовий запит повернути документи. В 2023 році знову була перевірка. На електронну пошту прийшов дивний лист, схожий на фішинговий, з вимогою направити документи. Я відповів, що документи були вилучені ще у 2018 році, тому не можу їх надати. На це відповіді не отримав. Зате в січні 2024 року отримав відповідь, що рахунки заблоковані», — каже фахівець із кібербезпеки.

Він підкреслив, що в кінці січня 2024 року звернувся до адвоката та суду. Однак станом на перше липня не було жодної реакції від суду.

«Тобто досі не відомо, чи отримали вони мій позов, чи ні. Зареєстрували його чи ні. Це свавілля. Податкова робить, що хоче. Вигадує міфічні борги та вимагає документи, які сама раніше вилучила та блокує позасудовим порядком. В них є законодавче право вимагати арешту рахунків без суду. Не знаю, наскільки законна таке право, але у людини має бути право на оскарження дій держорганів в суді. Весь трагізм в тому, що у нас не просто несправедливе правосуддя, а ручне та кероване з ОП. Тому для звичайного громадянина правосуддя не існує. Адже твою заяву до суду не реєструють 5 місяців. Весь цей час відбувається тотальний ігнор. Вже не кажу про те, чим цим цей розгляд завершиться», — підкреслює К. Корсун.

На питання, чому влада переслідує фахівців, які конструктивно критикують її неправильні дії та виявляють недоліки для їх усунення, К. Корсун відповів наступне:

«Це залежить від особистих рис людей, які у нас чомусь опинилися на найвищих посадах. Якщо говорити про голову Мінцифри Федорова, то він ссмник, а не айтішнік. Тобто він фахівець з розгону реклами по соцмережам. ІТ, а тим більше не кібербезпека. Тому я починав критику Федорова доволі м’яко. Однак це не працює. Якщо не говорити голу правду в очі, то тебе просто ігнорують. Зараз мені читають у всіх владних кабінетах і навіть проводять наряди по окремим дописам. Зокрема, кілька тижнів тому в СБУ відбулася нарада не про російських диверсантів, не про ІПСО рф, а про те, скільки Корсун платить Березі, що той розміщує матеріали Корсуна на власному телеграм-каналі. Тепер же не тільки читають, а перейшли до репресій відносно мене. Кілька років тому помічав наружку, а також, що в банки приходять запити про стан моїх рахунків. Залякують моє оточення, щоб люди боялися зі мною співпрацювати. Це також давно відомий факт. Саме тому, був змушений піти з бізнесу. Адже мої партнери боялися за бізнес. Адже керівників компаній, які зі мною спілкувалися, прямо залякували. Тобто мене позбавили можливості зароблять в Україні. Крім того, коли служив у ЗСУ, мене намагалися відправити на ту ділянку фронту, де я гарантовано загину. Цього не вдалося. Тому вони перейшли до іншої операції — позбавити мене засобів існування», — підкреслює К. Корсун.

Крім того, експерт з питань кібербезпеки зазначає, що голова Мінцифри М. Федоров має колосальну владу в Україні. Він мобілізував те, чим не мав права керувати: казино, оборонні споруди, наука, освіта. Все це знаходиться під його владою.

«Вони просто вирішили взяти модель Януковича, а не співпрацювати, дослухатися та враховувати критику. Навпаки, влада вирішила боротися зі своїми критиками. Можливо вони думають, що будуть при владі до кінця життя. І Федорів та його посіпаки чомусь вирішив, що залякування це оптимальна стратегія. Тобто просто закрити роти критикам і тоді в них все буде гаразд. Хоча, коли Дію хакнули у 2022 році, я про це намагався докричатися всім, кому можна. Мене називали брехуном та навіженим офіційні особи. Хоча в 2024 році американський суд підтвердив, що Дію хакнули та вкрали дані 13,5 млн користувачів додатку. Виявилося, що я був правий, а Мінцифри нахабно брехало українцям в очі 2,5 роки. Мене ж переслідували за правду. І за правду мене пресують більше 5 років»,-каже К. Корсун.

За його словами, ми ведемо війну за те, щоб не стати росією. А практика переслідування незгодних з владою — це росія, Китай, КНДР та Іран.

«Саме так поводяться уряди країн-ворогів. І схоже, що наш уряд теж намагається їх копіювати вважаючи це прийнятними для себе практиками. І це дуже тривожний дзвіночок для нашого суспільства. Мій приклад не дуже кричущий. Однак він показує, що це не випадковість. Це тенденція та внутрішня політика. Все це робиться свідомо. До речі, ніхто не розуміє за що сидить Роман Червинський. А значить, ми поступово перетворюємося на росію. Наступним кроком буде відправка незгодних до в’язниці. І я морально до цього готуюся. Адже після вигаданого боргу за начебто несплату податків, мені вигадають кримінальну справу. А це наступний етап розвитку тоталітаризму, який ще більше наблизить нас до росії», — зазначає експерт.

Він підкреслив, що не ховається за анонімними телеграм-каналами, а публічно та чесно критикує владу.

«Однак тепер українці побачать, як влада розправляється з людьми, які мають сміливість говорити правду чесно, публічно та прямо в очі. Тобто, що цього не можна робити. А значить треба ховатися та ховати своє ім'я. Заводити анонімні телеграм-канали і там висловлюватися. Саме тому в українському суспільстві буде страх. Спочатку приходять до публічних осіб, а потім поступово будуть приходити до всіх інших, як в КНДР, якщо ти недостатньо оптимістичний стосовно керівної партії. Це все відомі етапи. Якщо ви не відреагували на один етап, значить за ним почнеться розвиток наступного і так до Україна дійде до рівня КНДР. Не вірю, що український народ знову зможуть загнати в кайдани, однак з іншого боку українці зараз це допускають. І в мене сумні передчуття з цього приводу», — резюмує К. Корсун.