Формат НАТО суттєво зміниться — експерт про план Трампа по Україні

Якщо Дональд Трамп стане президентом США, то Формат НАТО суттєво зміниться. Однак Україна не буде поступатися територіями рф.

Україна не буде поступатися територіями рф
Україна не буде поступатися територіями рф

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив керівник Центру громадської аналітики Вежа Валерій Клочок.

«Території треба відвоювати. На жаль, на ми сьогодні не маємо для цього сил. Європа не може нам достатньо забезпечити. Це можуть зробити тільки США. Це не нове, всі це розуміють. У Європі збентежені тим, що вони не зможуть існувати в тому форматі, в якому вони існували. Мається на увазі європейська частина Альянсу, якщо до влади прийде Трамп. Однак незалежно від того, чи республіканець чи демократ буде при владі, стратегія США не змінюється», — каже В. Клочок.

За його словами, не варто очікувати, що у разі обрання Д. Трампа президентом, він буквально формально завтра вийде з НАТО. Однак допомога суттєво зменшиться.

" Для Європи це буде питання номер один, хто і що стане базою безпеки. Саме тому вона вже думає про створення нового військово-політичного блоку. Європа розуміє цю проблематику. І європейська частина Альянсу вже ухвалила відповідні рішення. Зокрема, вони перебрали на себе функції постачання зброї до України. За це не буде відповідати Пентагон. Не сумніваюся, що з 1 січня 2025 року головною темою буде створення нового військово-політичного блоку. Адже, якщо проаналізувати, то демократи ніяк не допомогли вибити нам росіян з наших територій. Допомоги, яку вони надали виявилося недостатньо. Нам дуже складно дається навіть утримання територій", — підкреслює політолог.

За його словами, багато чого залежить від України. Однак в умовах війни його розвивати дуже не просто. Хоча війна завжди була каталізатором цих процесів.

«Але війна в Україні стала каталізатором цих процесів саме в Європі, яка почала більше виробляти снарядів, бронетехніки та таке інше. Стосовно територій, то ніхто не буде визнавати окуповані території за росією. Ми так само живемо з 2014 року, коли в нас були окуповані окремі регіони Луганської та Донецької областей та Криму. Ми та світ не визнавали їх російськими. Цей формат може продовжуватися. Це призведе до зменшення інтенсивності війни. Тим паче, що в історії людства такі випадки були. Наприклад, Німеччина у післявоєнний період. Це західна Німеччина федеративна республіка Німеччини та так звана Німецька демократична республіка НДР, яка була під контролем радянського союзу продовж 30 років, навіть більше. Тому про здачу територій України рф не йде та буде йти. Росії нічого не відійде. А для того, щоб в майбутньому забезпечити сталість контрою за територіями та формувати позицію повернення територій, які ми не контролюємо нам доведеться говорити, як відновити Україну у межах 1991 року. Адже це міжнародні правила та права. Адже вчора Грузія, сьогодні Україна, позавчора Молдова і таке „попустітельство“ росії впродовж 30 років призвело до катастрофи, яку ми бачимо сьогодні. І так, як було після Другої світової війни, коли США все контролювали в Європі, ці часі закінчується. Можливо на щастя. Адже Європа буде ухвалювати рішення про те, як в ЄС тепер будуть оборонятися. А різноголосся в НАТО з цього приводу абсолютно очевидно. Адже частина НАТО схильна перебрати на себе ці повноваження. Однак формат НАТО навряд чи збережеться таким, як зараз, адже значення країну у цьому Альянсі суттєва зміниться», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Трамп розмірковує про те, скільки української території може собі залишити рф.