Зарплати чиновників за минулий рік зросли на 52% - експерт

Крім суттєвого збільшення зарплат чиновникам, в уряді не думають про скорочення держапарату, а навпаки піклуються про їх додаткове бронювання. Однак бронювання чиновників має бути економічно обґрунтовано.

Бронювання чиновників має бути економічно обґрунтовано
Бронювання чиновників має бути економічно обґрунтовано

Про це під час війни заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Держслужба — це хребет держави, яка тримається в тому числі і на чиновниках. Однак тут повинен буди здоровий глузд та розумна межа. Бронювання чиновників має бути економічно обґрунтовано. Тобто скільки держава може втримувати цих чиновників. Тим більше, що в країні проголошується суцільна цифровізація, яка має зменшувати кількість чиновників, роботу яких можна роботизувати», — каже А. Павловський.

Він наголосив, що в Україні у людей зменшуються доходи, заморожуються зарплати, а оклад чиновників під час війни за даними Держстату, у порівнянні з минулим роком, зріс на 52%.

«Тому ми можемо побачити, кому в Україні під час війни жити добре. І це чиновникам. Зарплати суттєво зростають, їх бронюють. Тож пріоритети уряду зрозумілі», — підкреслює А. Павловський.

Своєю чергою, експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко, каже, що треба виходити не від кількості заброньованих, а від того, скільки взагалі потрібно чиновників для роботи державної влади та місцевого самоврядування в період війни.

«І коли буде встановлена чисельність бюрократично-адміністративного апарату, а жодна країна не зможе існувати без цього апарату, то лише після цього будуть відповідні заходи, щодо бронювання та мобілізації», — каже експерт.

На його думку, перш ніж скорочувати чиновників, потрібно скорочувати їх функції. В інакшому випадку система влади взагалі стане. Адже одна людина не може працювати за трьох або чотирьох.

«Тому треба підходити зважено до питань бронювання та мобілізації», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів вніс зміни до положення про Міжвідомчу робочу групу з питань організації призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації.

Про це повідомляє представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.