Знищення української державності — підприємець про закриття ФОПів через дії влади

В Україні стрімко скорочується кількість фізичних осіб підприємців, а також продовжується тенденція скорочення кількості зареєстрованих компаній через неправильні дії влади, щодо українського бізнесу.

ФОПи почали закриватися та переводити свої думки та бажання в іншу сферу
ФОПи почали закриватися та переводити свої думки та бажання в іншу сферу

Про це в коментарі заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич.

«Показник розвитку бізнесу в Україну розвивався коштом оптимізації великого бізнесу. Принцип був простим — багатші ставали біднішими. Зокрема, ті, що мали ТОВку реєстрували ФОП, за рахунок цього перетікання статистика була викривлена. Хоча нардеп від Слуги Народу Гетманцев та всі інші звітували та казали, що бачите — ФОПів відкривається більше, ніж закривається. Насправді ж закривалися ТОВки і таким чином перетікала бізнес-ініціатива. Адже ТОВку закрити майже неможливо. Це перевірки та величезні штрафи, а також корупція та побори. Тому ТОВки ніхто не закриває. Вони висять для звітності, а не для ведення бізнесу. А на бухгалтері та на всьому іншому оптимізують витрати, тому відкривали ФОПи. Однак цьому також прийшов кінець», — каже С. Доротич.

За його словами, насправді згортання бізнес-ініціативи відбувається з 2021 року, коли була введена фіскалізація.

«ФОПи почали закриватися та переводити свої думки та бажання в іншу сферу. Тим більше за межі України. Хтось це одразу зрозумів, хтось пізніше спробував РРРО і зрозумів, чим воно пахне. Зараз відбувається природній процес згортання української бізнес-ініціативи. Влада досягла чого хотіла — запустила процес знищення українського бізнесу, який передує знищенню української державності», — резюмує підприємець.

Нагадаємо, що за підрахунками експертів YouControl, закриття ФОПів в Україні зросло на 54%, а компаній — на 15%.

«За перше півріччя 2024 року в Україні закрили майже 92 тисячі ФОПів. Приріст закриття ФОПів склав 54% у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Також на 15% зріс показник закриття компаній — за перше півріччя 2024 року припинили діяльність понад 1,5 тисячі підприємств», — зазначають аналітики YouControl.