Чому за 9 років реформа поліції не принесла позитивних змін — відповів ексзаступник Генпрокурора

Реформи Нацполіції мала суттєво охопити поле діяльності у боротьбі з корупцією, насильством, наркотиками, а також вбивствами, організованою злочинністю, вимаганням. Однак продовжується сватовство та кумівство.

реформа поліції в Україні не відбулася
реформа поліції в Україні не відбулася

Про це i-ua.tv заявив перший заступник Генерального прокурора у 2014−19 рр Микола Голомша.

«Реформа поліції не принесла очікуваних позитивних змін. На превеликий жаль, так буває в тих країнах, які розвиваються. Адже у розвинених країнах це робить на продуманій, конструктивній та науковій основі. У нас же реформувала Нацполіцію грузинська команда, яка не мала до цього відношення. Вони розвалили розшук, підрозділи з дійсними базами по боротьбі з оргзлочинністю та корупцією. Звісно результативність та ефективність роботи поліції впала дуже низько. На сьогодні вже більш менш вирівнюється ситуація, але ми після цієї реформи відстали десь на п’ять років. Тобто ми підходимо до рівня, на якому колись працювали правоохоронні органи», — каже М. Голомша.

За його словами, будь-яка реформа має бути на користь людини. Щодо реформи Нацполіції, вона мала суттєво охопити поле діяльності у боротьбі з корупцією, насильством, наркотиками, а також вбивствами, організованою злочинністю, вимаганням і так далі.

«Як показує практика набору людей, які не мають освіти та досвіду для роботи у правоохоронних органах — призводить до найвищого рівня корупції. Раніше ж в органах була школа професійної майстерності. Також там була комісія, перед якою трусилися. І це був підбор кадрів. Тому треба було все це вберегти. Також необхідно, щоб реформа відбулася у головах реформаторів, щоб вони були не націлені на служіння певному політичному класу, певним персоналіям, щоб не були заточені на самозбагачення. Тоді не треба реформувати колектив. Крім того, якщо реформувати колектив, а керівництво буде заточено на хабарництво та корупцію, й здирництво, тоді перманентно доведеться жити у постійній стадії реформ», — підкреслює М. Голомша.

Також за його словами, люди, які нічого не розуміють та не знають, отримують високі зарплати, дають поле діяльності для корупційних схем ділкам.

«Вважаю, що треба скоротити центральний апарат, який налічує 5 тисяч людей. Навіщо нам стільки людей? Що вони роблять? Краще більше поліцейських на місцях. А район треба розбити на квадрати, де три поліцейських та один документаліст з камерою мали б відповідати за один район. Наприклад, якщо в супермаркеті пограбування, то за 3 хв поліцейський екіпаж має бути під супермаркетом, а через 5 хв злочинцю вже заламали руки, і поліціянт документує злочин, а не каже, що прийдете в понеділок та напишете заяву. Реформа має виглядати так, тоді люди довірятимуть поліції. Людина звертаючись до поліцейського розумітиме, що отримає підтримку, і її не зроблять дурнем та не повісять на неї купу порушень. Тому не вважаю, що у нас відбувалася реформа. Для її проведення має бути враховано найкращих закордонний досвід. Зокрема, ближньої Європи, зокрема, Німеччини. Ми маємо робити реформу для держави та людей, а не під кон’юнктуру влади», — резюмує заступник Генерального прокурора.

Нагадаємо, що сьогодні, 4 липня, в Україні відзначають День Національної поліції. Це вже дев’ята річниця свята.