Україна юридично має право бити по рф - юрист-міжнародник

росія обстрілявши дитячу лікарню в Києві сьогодні, вчинила черговий воєнний злочин. Однак засідання Радбезу ООН, де головує рф, і яке скликає Україна, нічим не допоможе.

росія обстрілявши дитячу лікарню  Охматдит в Києві
росія обстрілявши дитячу лікарню  Охматдит в Києві

Про це в коментарі повідомив юрист-міжнародник, народний депутат VI-VII скликань, керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

«На жаль росія до цього залишається постійним членом Ради Безпеки ООН. Тому тут питання до бездіяльності та правової імпотентності цієї організації, як такої. Хоча росія сьогодні вчинила черговий воєнний злочин. Адже це напад на цивільні об’єкти. Зокрема, які знаходяться під особливим захистом. Це госпіталі, лікарні. Адже міжнародне права забороняє будь-які військові напади на такі об’єкти, як лікарня Охматдит. На жаль, росіяни ігнорують будь-які правила. Однак це воєнний злочин згідно 8 статті римського статуту Міжнародного Кримінального Суду (МКС), — каже В. Пилипенко.

За його словами, ООН, як організація, яка здатна впливати на дії агресора, зокрема протидіяти їм, себе давно вичерпала.

«Не покладаю жодних надій на сьогоднішнє засідання Радбезу ООН. Єдина надія — завдання ударів по об’єктам рф. Це дозволяється міжнародним гуманітарним правом. На жаль, ніхто з країн не хоче вносити зміни в статут ООН для виключання рф з Радбезу ООН. Інші держави не готові цим займатися. Однак ми маємо захищати нашу державу, а потім реформувати ООН. Наразі ж світове співтовариство не готове до прийняття радикальних рішень, які б адоптували ООН до вимог 21 століття. ООН наразі морально застаріла організація. А будь-які скликання Радбезу ООН наразі нічого не вирішить. Це не поверне загиблих людей. Зокрема, дітей. Однак в України є право на самооборону та колективну оброну, що передбачено статутом ООН. А те, що Україні не дозволяють бити по рф — політичне, а не юридичне рішення. Адже юридично ми маємо право вражати всі військові об’єкти рф, де вони б не були. Навіть на Камчатці», — резюмує В. Пилипенко.

Нагадаємо, що Україна скликає надзвичайне засідання Ради безпеки ООН після атаки росії 8 липня, коли зокрема вдарили по Охматдит та медзакладу у Дніпровському районі Києва.