США оголосили про надання Україні нових систем Patriot

Держави-члени НАТО взяли на себе зобов’язання щодо надання Україні нових систем протиповітряної оборони.

США оголосили про надання Україні нових систем Patriot
США оголосили про надання Україні нових систем Patriot

Про це заявив президент США Джо Байден у виступі на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні.

Заява підписана іменами президента Сполучених Штатів Джо Байдена, пре’єр-міністра Нідерландів Діка Шуфа, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, президента Румунії Клауса Йоганніса та президента України Володимира Зеленського.

  • Згідно з текстом, партнери передадуть Україні:
  • додаткові батареї Patriot від США, Німеччини та Румунії
  • компоненти комплексу Patriot, надані Нідерландами та іншими партнерами, для забезпечення роботи додаткової батареї Patriot
  • додаткову систему SAMP/T від Італії

«Ці п’ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових, і ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи можна було швидко використовувати. Ми працюємо над подальшим оголошенням цього року додаткових стратегічних систем ППО для України», — заявили підписанти.

Також, йдеться в заяві, протягом найближчих місяців США та партнери мають намір надати Україні «десятки тактичних систем протиповітряної оборони». В тому числі йдеться про NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та системи Gepard.

«Кілька членів Альянсу, в тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Велика Британія, продовжуватимуть відігравати важливу роль у забезпеченні цими системами, а багато інших прибічників України допомагатимуть у забезпеченні перехоплювачами», — йдеться у заяві.

Також президент Байден нагадав про раніше оголошені зобов’язання допомагати із постачанням протиракет.

«США забезпечать, щоби під час постачання ракет-перехоплювачів Україна отримувала їх поза чергою», — заявив він.