Чому в Україні не діють графіки відключення світла і для чого насправді підняли тарифи — відповів експерт

Головним вигодонабувачем здорожчання тарифів є власники обленерго. Тобто найбагатші люди в Україні.

не варто вірити обіцянками чиновників, які казали, що після підвищення тарифів не буде відключень світла
не варто вірити обіцянками чиновників, які казали, що після підвищення тарифів не буде відключень світла

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг, експерт сфери ЖКГ Олег Попенко.

«Є певні технічні проблеми, пов’язані з генерацією у різних областях. Друга проблема — графіки. Адже некоректно подані списки та дані, які формують ті, чи інші адміністрації. Якщо раніше у всіх областях в списках на відключення були ресторани та ТРЦ, то тепер цього немає у деяких областях. Тобто у списки включать об’єкти, які мали буди відключені. Тому тут і політичне питання. На ці списки відключень впливають мери та адміністрації міст. Все це впливає на те, які регіони відключають, а які — ні. Наприклад, на Кіровоградщині немає затверджених графіків, а вони сидять по 16- 18 годин на добу без світла. Подібна ситуація на Дніпропетровщині. На жаль, ніхто не буде пояснювати, чому так відбувається», — каже експерт.

При цьому експерт зазначив, що відключення має бути рівномірним для всіх.

«Прем'єр сказав ще пів року тому про рівномірне відключення, але обленерго не хочуть виконувати вказівки Кабміну. Адже живуть своїм видуманим життям. Обленерго повинні підпорядковуватися державі, але вони цього не роблять. Вони так само себе поводили до війни. Зокрема, нараховували незаконні платіжки. На них ніколи не було управи, бо ми живемо в Україні, де феодально-олігархічний устрій. Тобто де облгази та обленерго живуть своїм життям, а держава своїм життям. Адже зруйнована вся державна система», — підкреслює О. Попенко.

За його словами, не варто вірити обіцянками чиновників, які казали, що після підвищення тарифів не буде відключень світла.

«Хоча я попереджав, що ніяке підвищення тарифів не розв'яже питання відключень. Тому тут питання до українців, які вірять у казочки Кабміну та експертів, наближених до влади. А кошти йдуть не на відновлення мереж, а у кишені власників обленерго. Вони отримують компенсацію за те, що продають електроенергію населенню за дорожчими цінами. Зараз умовну ринкову вартість електроенергії 4.32 грн за 1 квт, обленерго компенсує від держави — це 9, 5 грн. Тобто цю різницю між 4.32 та 9.5 грн — отримують від держави. А раніше було 2,64 І якщо раніше у держави були заборгованість перед обленерго. То тепер, після зростання тарифів, цей борг став меншим. Головним вигодонабувачем здорожчання тарифів у цій ситуації є власники обленерго. Тобто найбагатші люди в Україні», — резюмує О. Попенко.