В Україні держава має цінити людину — голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу

Тобто в країні має бути людиноцентричний підхід. На першому місці в державі має бути людина, що до речі, прописано в Конституції, тільки тоді Україна може стати сильною та економічно незалежної країною.

Руслан Соболь
Руслан Соболь

Про це під час ефіру заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Україна має брати за приклад економіку західних держав. Наразі економіка Польщі розвивається швидше, ніж німецька економіка. Однак так відбувається не тому, що уряд разом з бізнесом створив національну коаліцію, туди зайшли величезні американські інститути, які написали правила і їх виконує держава. Що стосується України, то наша економіка розвивається у величезному конкурентному середовищі. Наші товари продаються і в Україні, в ЄС. Тому конкурувати в нас виходить на інших ринках. Однак в Україні, при моделі, яка існує сьогодні, економіка не зможе розвиватися, як у Польщі чи Німеччині», — каже Р. Соболь.

На його думку, справа в тому, що всі державні підприємства в країні пронизані корупцією.

«У нас 60% економіки — це держпідприємства, на яких корупція та немає нормального господарського підходу, проте є колективна безвідповідальність. Доки ця модель буде існувати — порядку не буде. Однак шанс побудувати сильну, економічно незалежну країну досі є. Хоча його з кожним днем все менше. Адже у громадянського та підприємницького суспільства немає довіри до держави. Зокрема, держорганів та законодавчої й виконавчої гілки влади. Немає довіри до правоохоронців, судів, прокуратури, поліції. Саме це барометр і чим рівень довіри вище, тим більше шансів побудувати економічно сильну державу. Це пряма кореляція. А у нас поки незрозуміло, що таке держава, якась кількість державних органів, які ні за що не відповідають?», — підкреслює експерт.

На його думку, держава має цінити людину, яка створює підприємства або працює водієм.

«Створює за гривні чи долари. З виробництва снарядів чи молока. Це без різниці. Головне цінити людину, яка здатна генерувати. Тобто має бути людиноцентричний підхід. На першому місці має бути людина. Неважливо це підприємець чи водій. Головне, що це людина, а це вже ресурс. До речі саме це прописано в Конституції. Однак ніхто її не читає та не виконує», — резюмує Р. Соболь.