Бізнес значно переплачує за електроенергію, тому йде у тінь — експерт

На жаль через підвищення тарифів на світло, ці процеси по виходу у тінь підприємств будуть тільки посилюватися. Наразі виживання бізнесу в руках самого бізнесу.

 українці та бізнес наразі значно переплачують за електроенергію
 українці та бізнес наразі значно переплачують за електроенергію

Про це під час ефіру заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Український бізнес працює у надважких умовах. На жаль, підвищення тарифі на світло та паливо негативно вплине на кінцеву вартість тарифів та послуг. Однак є гарна новина, що наразі в Кабімні беруть паузу, щодо підвищення податків», — каже Р. Соболь.

За його словами, наразі в Україні діє децентралізована система електроенергії.

«Раніше держава була монополістом, яка постачала електроенергію для підприємств та домогосподарств. Однак після цієї зими, ми вийдемо з децентралізованою енергетичною системою дякуючи не державі, а українським підприємцям та громадянам, які піклуються про свою енергонезадежність. Наразі всі підприємства стають автономними від держави», — підкреслив Р. Соболь.

Він зазначив, що українці та бізнес наразі значно переплачують за електроенергію. Саме тому багато підприємств пішли у тінь, або підуть у тінь.

«На жаль, ці процеси по виходу у тінь підприємств будуть тільки посилюватися. Тобто товаро -грошові операції будуть поза увагою держави. І тільки в кінці вже на українські підприємства буде чекати банкрутство. Це вже останній крок. Всі підприємства, які витримають зиму, будуть незалежними від держави. А якщо підприємство чи бізнес чекає, що держава попіклується про його енергобезпеку, то забудьте про це. Наразі виживання бізнесу в руках самого бізнесу. Тому бізнесу краще не чекати підтримки від держави, а піклуватися про свою енергонезалежність. Адже держава, в тому вигляді, як вона була до 24 лютого 2022 року, перестала існувати. Наразі держава реформується і відбувається народження нової держави. На жаль, в країні немає майданчику для діалогу між бізнесом та державою», — резюмує експерт.