В Києві активісти знесуть Арку Дружби народів — урбаніст

Арка дружби народів — символ радянського часу, який залишається в Києві, як ярмо над українським народом.

Анатолій Фролов
Анатолій Фролов

Про це під час ефіру заявив урбаніст, голова Київського відділення УТОПІК Анатолій Фролов.

Арка Дружби народів — символ радянського часу. Однак влада Києва чомусь намагається зберігати цю Арку. Однак, незрозуміло, навіщо зберігати символ радянського часу? Адже це Арка символізую Дружбу російського та українського народу. Арка — це два робітника, які тримають орден дружби народів. При цьому кияни звергалися до міської влади прибрати цей символ. На жаль, Арка та пам’ятники і досі стоять. Змінилася лише назва. Була Дружби народів, а стала Слави української нації", — каже архітектор.

За його словами, депутати міськрада запропонували змінити назву, якщо ця не подобається. Однак символ не в арці, а у самій назві.

«Навіщо в Україні зберігати радянський союз? Хоча депутати кажуть, що це ж веселка. Однак не треба переводити на нові наративи. До речі, в Інституті національної пам’яті заявили, що Арка дружби народів — радянський символ. Однак він і досі залишається. Тобто це ярмо залишається над українським народом. Хоча ми воюємо з ворогом та агресором і залишаємося з цим ярмом», — каже А. Фролов.

Він підкреслив, що є люди, які у законному режимі готові знести Арку Дружби народів та роздати її людям, які роблять дрони. Адже у її складі є титан, який необхіден у виробництві БПЛА.

«Однак Київрада цього не хоче. А у департаменті охорони культурної спадщини кажуть, що це тепер нововиявлений пам’ятник архітектури. При цьому в Мінкультури заявили, що не вважають цю Арку пам’ятником. Тобто, якщо ця Арка не є пам’ятником, то є можливість її знести законно. Ми направили про це листа меру столиці Кличку. Зокрема, що через 10 днів Арка буде знесена, навіть, якщо Кличко не відповість на цей лист. Люди при знесенні Арки, самі вирішують, куди саме її відвести», — резюмує архітектор.