У Чехії активістам загрожує ув’язнення за прапор України

У Чехії порушили кримінальну справу проти активістів з групи «Kaputin!», які до другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну намалювали кількаметровий український прапор на тротуарі перед будинками, які орендує рф.

Активістам у Чехії загрожує ув’язнення за прапор України
Активістам у Чехії загрожує ув’язнення за прапор України

Активісти своєю акцією хотіли привернути увагу до річниці початку великої війни проти України та відсутності підтримки Києва з боку західних країн. У відповідь російські мешканці будинків кричали на них зі своїх балконів, один із жителів кинув у них яйце.

Тепер поліція хоче притягнути до відповідальності сімох осіб, які намалювали український прапор у празькому районі Бубенч у лютому, перед житловим комплексом, який орендує рф. Їм загрожує до трьох років позбавлення волі за пошкодження майна.

Речник празької поліції Ріхард Грдіна зазначив, що завдані збитки у результаті акції становлять близько 50 тисяч чеських крон і що розмальована територія є охоронюваною зоною.

«Я можу підтвердити, що у цій справі було розпочате кримінальне провадження. У цьому випадку йдеться про кримінальний злочин, оскільки завдані збитки були оцінені експертним висновком майже у 50 тисяч чеських крон.

Семеро осіб підозрюють у скоєнні злочину — пошкодження іноземної власності, оскільки вони вчинили цей акт на об'єкті, який користується захистом відповідно до іншого правового регулювання", — пояснив Грдіна.

Прапор України намалювали прямо біля житлового комплексу посольства росії, у дворі огородженого комплексу. За словами активістів, ця територія є громадською та власністю чеської держави, і російське посольство не має договору на її використання.

Член групи «Kaputin!» Вацлав Немец був здивований звинуваченнями. «Ми вважаємо, що, враховуючи весь контекст, це мало б бути кваліфіковане лише як проступок. Для нас не йшлося про пошкодження чужого майна. Це був політичний протест, який ми вважаємо набагато серйознішим, ніж якийсь малюнок на тротуарі», — сказав він.

Група «Kaputin!» виступає проти російської агресії в Україні з самого початку повномасштабного вторгнення Росії. У минулому вона неодноразово публічно виставляла статую, що зображає главу росії в. путіна, на золотому унітазі.