Нардепів треба позбавити помічників, а не підвищувати їм зарплату — експерт

Верховна Рада не виконує свої функції. Тому фонди оплати праці мають бути кардинально зменшені, як у депутатів, так і у їх помічників.

Нардепів треба позбавити помічників Нардепів треба позбавити помічників
Нардепів треба позбавити помічників Нардепів треба позбавити помічників

Про це i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Ситуація в Україні набула катастрофічної ситуації, коли багаті продовжують збільшувати свої статки, а бідні українці залишатися найбіднішими в Європі. При цьому Слуги народу у прямому та переносному сенсі депутати та чиновники умудряються утримувати свої статки на більш менш сприятливому рівні. При чому їх каденція вже закінчилася і була продовжена через неможливість проведення виборів під час воєнного стану. Тож вони вирішили не приймати закони на користь України, а діяти за принципом доїсти, догризти та понадкушувати, що не встигли зробити за 5 років. Перед тим, як підвищити зарплату помічникам нардепів треба було запитати звіти від голови Ради, комітетів та їх голів та у кожного депутата й помічника, що вони зробили корисного для суспільства на ту зарплату, що вони отримують з урахуванням продовженої каденції «, — каже С. Кондрюк.

За його словами, якщо помічникам депутатів не вистачає коштів, то як їх може вистачати українцям з мінімальною зарплатою у 8 тисяч гривен.

«Крім того, є такий вислів, що у 7 няньок дитя без ока. Якщо метою нардепів є фактична бездіяльність або нехтування своїми прямими обов’язками та праця на олігархів, скільки б помічників не було, українці з цього нічого не матимуть корисного. І повна каденція нардепів показала, що армія їх помічників не принесла жодної позитивної користі для суспільства. Тому постає два питання — значне скорочення кількості нардепів. На жаль, ця норма закріплена в Конституції. А ось чи потрібно нардепам, які працюють безрезультатно, стільки помічників? Тому прийшов час або позбавити їх помічників, або ж залишити їм по одному. Адже нардепи не спроможні продукувати закони потрібні для суспільства під час воєнного стану та нову виборчу систему, яка потрібна, щоб народ не наступив на ті ж самі граблі, це говорить про те, що парламентарів треба відправити у безоплатні відпусти. Збирати лише раз на місяць для викання своїх обов’язків. Тому фонди оплати праці мають бути кардинально зменшені, як у депутатів, так і у їх помічників», — підкреслює експерт.

На його думку, на цьому тлі замороження зростання соцвиплат та мінімалки виглядає не просто цинічно, а фактично диверсійно.

«Тому на цю постанову президент має накласти вето. Адже вона ще більше розбалансовує систему доходів в країні», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Верховна Рада України затвердила постанову № 11384 про підвищення зарплат помічникам нардепів із 1 липня майже на 44 тисячі гривень. За підвищення зарплат своїм помічникам проголосували 264 народних депутати.