Рада пробила чергове дно, бо законом № 11340 боротьба з корупцією повністю нівелюється — експерт

Тепер корупціонерам можна красти мільярди і потім просто відкупитися.

законом №11340 боротьба з корупцією множиться на нуль
законом №11340 боротьба з корупцією множиться на нуль

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Тепер задекларована боротьба з корупцією повністю нівелюється. Тобто можна красти мільярди і потім просто відкупитися. Нібито пожертвувати кошти на оборону. Вкрав на мільярд, а заплатив 300 млн і десь сховав різницю в офшорах. Можна жити далі приспіваючи. Цих грошей вистачить корупціонерам, їх дітям та онукам. Це буде навпаки стимулювати корупціонерів до більших хабарів», — каже експерт.

Він нагадав, що чиновникам збільшили зарплату для того, щоб вони не брали хабарі.

«Йшли розмови — давайте чиновникам збільшимо зарплату. А тепер чиновники та даромоїди в наглядових радах отримують по декілька сотень тисяч гривень, щоб побороти корупцію. А все виходить навпаки. Адже чим більше у корупціонера зарплата, тим більше в нього апетити і тим більше він буде собі вимагати хабаря. Тобто 1000 доларів вже йому було замало, якщо в нього зарплата становить 100 тисяч гривень. Тут те ж саме. А це стимулює і до інших злочинів. Тобто виходить так — вкрав, відкупився, вийшов на свободу. Тож можна буде грабувати далі. З такими підходами ми повертаємося до середньовіччя, коли можна було заплатити гривню чи вбивства коня чи простолюдина та бути вільним. В Україна тепер також можна буде відкупатися від злочинів, щоб не нести покарання», — підкреслює А. Павловський.

На його думку, якщо президент В. Зеленський підпише цей закон, то це не дуже сподобається нашим західним партнерам.

«Адже тоді всі зусилля САП, НАБУ та інших антикорупційних органів нівелюються. Тобто боротьба з корупцією множиться на нуль цим законом. Тим більше, коли під час війни у суспільства підвищене почуття справедливості, Слуги народу навіть не бояться витворяти такі речі, нічого не бояться», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Верховна Рада у першому читанні підтримав законопроєкт № 11340 щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Він дозволяє підозрюваним у корупції «відкупитися» від покарання, сплативши штраф. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.