Промова Трампа про Україну: чого чекати відповів політолог

Зараз головне завдання не дати можливості проросійським політикам, у яких є виходи на кандидата у президенти США Дональда Трампа, сформувати антиукраїнське бачення.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«У своїй промові Трамп не сказав нічого нового. Ми подібну риторику вже чули і під час першого терміну Трампа, коли він постійно використовував тези, що саме Обама здав Крим, а він навпаки не хотів йти на жодні поступки. Також Трамп під час виступу зазначив, що агресія рф проти України — це передвісник Третьої світової війни. Тобто від того, як світ вирішить цю ситуацію і залежить наскільки близько ми підійшли до глобального військового конфлікту», — каже політолог.

За його словами, заява президента В. Зеленського про дипломатичне вирішення конфлікту — це рефлексія на певні бачення західних партнерів та українського суспільства.

«Адже за даними опитування центру Разумкова відносна більшість українців — майже 44% бачать, що настав час для перемовин з рф. Водночас Україна не буде йти на ультимативні поступки, які хоче москва. Навіть, якщо їх будуть просувати певні трампісти та вкладати їх в голову Трампові. Тобто проросійське бачення ситуації. Тому Україні лишається проводить мирні перемовини на основі центричності глобального саміту миру. Також налагоджувати зв’язки нинішньої української влади з республіканською частиною американського політикуму. Тому чекаємо на результати телефонного дзвінка між Зеленським та Трампом. Вважаю, що він був організований після зустрічі Бориса Джонсона з Трампом», — підкреслює політолог.

За його словами, аналітики Д. Трампа пропонували посадити Україну за стіл перемовин з рф. І якщо офіційний Київ відмовиться, то тоді позбавити Україну озброєння.

«Наразі Україна сама пропонує рф сідати за стіл перемовин. Але вона відмовляється. Наразі Україна робить все, щоб не бути загнаною у глухий кут. А те, що ймовірне президентство Трампа несе долю невизначеності, це може зіграти, як в бік рф, так і в бік України. Тому завдання наших партнерів та України зробити все, щоб ситуація розвивалася позитивно саме у наш бік», — підкреслює політолог.

За його словами, на даному етапі Д. Трамп жодного разу не висловився, щодо скасування та денонсувати підписану безпекову угоду з Україною.

«На даному етапі немає сигналів про припинення окресленої співпраці», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що під час промови на з’їзді республіканців кандидат у президенти США Дональд Трамп згадав Україну, сказавши, що світ на порозі Третьої світової війни та пообіцяв змінити ситуацію.