Чому в НАТО готують Україну до десятирічної війни — відповів політолог

Десятирічна війна в Україні це один з ймовірних сценаріїв. Однак для Україні сьогодні існує один сценарій — виграти війну та вибити росію.

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Такий сценарій має місце. Тому генсек НАТО Єнс Столтенберг виконує два завдання. З одного боку озвучує можливість такого сценарію, а з іншого боку попереджає країни Альянсу, що вони повинні готуватися грати в довгу. Це не констатація факту, а робота на перспективу. Саме тому рф буде довго воювати проти України, а вже після цього почати війну проти країн НАТО. Однак для Україні сьогодні існує один сценарій — виграти війну та вибити росію і далі вливатися до Альянсу. Якщо це відбудеться, то ймовірність війни між росією та країнами НАТО мінімальна. Адже путін не досягне своїх цілей в Україні. Якщо ж він їх досягне, то ситуація буде зовсім інша», — каже Р. Рейтович.

На його думку, коли саме рф зможе напасти на країни Альянсу залежить від того, як довго буде тривати війна в Україні.

«Наразі чіткого плану не існує. Це один з ймовірних сценаріїв і в НАТО це прораховують. Воювати проти якоїсь країни НАТО рф може, якщо в Україні протягом року закінчиться гаряча фаза. Тоді рф буде готова напасти на країни НАТО через 3−4 роки, можливо навіть раніше. Все залежить від того, яка буде ситуація у країнах Альнсу. Тобто чи будуть вони до цього готуватися. Якщо будуть, то це робить напад малоймовірним», — підкреслює політолог.

На його думку, в першу чергу рф може напасти на Східних фланг країн НАТО.

«На країни, які межують з рф. Тобто знаходять в межах Сувальського коридору. Ці країни розуміють, що перемога України відтерміновує напад рф, або взагалі робить його неможливим. І тут не має значення чи прийде до влади у США Трамп, чи ні та як він буде діяти. Адже в НАТО вирішили діяти на упередження. Для Трампа головний супротивник Китай. Однак, якщо рф буде виступати разом з Китаєм, то США буде звертати увагу і рф», — підкреслює політолог.

Нагадаємо, що союзникам НАТО слід бути готовими до того, що війна в Україні затягнеться щонайменше на десять років. Вона закінчиться тим швидше, чим активніше Захід підтримуватиме Україну. Про це в інтерв'ю BBC.