Байден знявся з виборів: політолог розповів, чого тепер чекати Україні

Що стосується заняття певних обмежень з використання зброї, то у Камали Гарріс, яку запропонував замість себе президент США Джо Байден, то можуть бути несподівані рішення. Однак такі ж несподівані рішення можуть бути у її опонента Дональда Трампа.

Джо Байден та Камала Гарріс
Джо Байден та Камала Гарріс

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Поки важко говорити про вплив на російсько-українську війну. Адже ми ще точно не знаємо, яка кандидатура буде затверджена демократичною партією, попри підтримку Камали Гарріс. Адже є позиція Ненсі Пелосі та Барока Обами, які поки не підтримують кандидатуру Гарріс. Тому будемо слідкувати за перебігом подій. Зрозуміло, що нинішня ситуація поки що зміцнює позиції Дональда Трампа. Зокрема, що будуть робити республіканці після можливої перемоги Трампа на листопадових виборах. І один з цих варіантів озвучив Борис Джонсон у своїй статті для Daily Mail, вказавши відповідні кроки Трампа на посаді президента США. Також Джонсон запропонував надати нашій державі зброю, щоб відтиснути путіна до кордонів 23 лютого 2022 року і розпочати перемовини. І цей сценарій набуває реалістичності. Хоча це лише заявка на певні перемовини», — каже І. Чаленко.

При цьому він наголосив, що Джо Байден, хоч і зняв свою кандидатуру з виборів, але він залишається на посаді президента.

«Тож підтримка України буде надходити у визначених межах. Не виключаю, що через розкутість виборчої компанії, Байден може посилити підтримку України, продемонструвавши державницький підхід. Таким чином він хоче досягти максимального результату до кінця терміну», — зазначає І. Чаленко.

Крім того, за словами політолога, станом на сьогодні найбільш ймовірним кандидатом у віцепрезиденти США може бути губернатор Пенсільванії Джош Шапіро.

" До речі, саме там було здійснено замах на Трампа. Це не пов'язано з Шапіро, але його кандидатура розглядається, як найбільш ймовірна. Однак прогнозувати поки зарано, бо питання ще є по кандидатурі Гарріс. Повторюся, що не всі у демократичній партії готові її підтримати. Хоча була новина, що по Гаріс вже подали документи. Однак шанси демократів на перемогу зберігаються. Загальні заміри по соціології у США демонструють, що зараз підтримка Гарріс 48 на 51. Тобто Гарріс відстає від Трампа на 3 пункти. Однак у разі оновлення її статусу, наразі відбуваються повноцінні заміри для того, щоб перевірити зміну суспільних настроїв. Щодо України, то саме Гарріс спілкувалася з Зеленським на полях Мюнхенської безпекової конференції, де проводився спільний брифінг. Саме Гарріс очолювала американську делегацію на Глобальному саміті миру. Тому не виключаю, що тема зі зняттям Джо Байдена, це вже і не такий план В. Тобто Гарріс могли готувати для подальшого президенства за рахунок таких закордонних поїздок та поступового входження до справ. Гарріс завжди демонструвала підтримку Україні, але вона завжди трималася лінії Байдена. Подивимося, як Гарріс поведе себе в якості одинокого гравця. Думаю, що політика Байдена буде дотримуватися. А що стосується заняття певних обмежень з використання зброї, то у Гарріс можуть бути несподівані рішення. Однак такі ж несподівані рішення можуть бути у її опонента Дональда Трампа. Тому для нас важливо створити рамки, за якими кандидати від республіканців та демократів будуть вважати принциповим для себе подальше посилення України у протидії російському агресору", — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Президент Сполучених Штатів Джо Байден увечері 21 липня 2024 року офіційно заявив про вихід із передвиборчих перегонів.