Чому Байден передав повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу — відповів експерт

Президент США Джо Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепартаменту США, тому ще стандартна процедура. Вона не пов’язана зі змінами виборчої компанії.

Джо Байден
Джо Байден

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Це абсолютно нормальне рішення. Оскільки цей закон було раніше прийнято у США. До речі, він передбачав можливість конфісковувати російські активи на відновлення Україні. А Байден передає свої повноваження, щодо закону органам, які мають реалізовувати цей закон. В такому випадку Мінфін та Держдепартамент США, який в них виконує роль МЗС. Тому тут немає нічого екстраординарного. Це не в контексті змін виборчої компанії, а стандартна процедура. Коли президент підписує документи, то вже не він займається виконанням. Цим займаються інші люди. Тобто президент делегує повноваження Мінфіну та Держдепу», — каже експерт.

На його думку, для України плюс полягає в тому, що закон спускається до рівня практичної реалізації.

«Тому процес з отримання фінансової допомоги від США має бути запушений. А Україна рано чи пізно має отримувати гроші, які передбачені. Тобто Україна продовжить отримувати 61 млрд доларів від США. Адже ця допомога розрахована на певний період. Вона закінчиться, коли новий президент США вступить на свою посаду. Головне завдання України до цього часу максимально вибрати цю допомогу та розпочати перемовини про подальшу допомогу від США, яка буде у 2025 році. Вона вже буде виділятися новою адміністрацією. А ось, я буде у 2025 році є багато питань. Однак вони будуть вирішуватися вже після завершення виборчої компанії у США», — резюмує експерт.