Китай хоче налагодити стосунки з ЄС — політолог про візит Кулеби до КНР

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в рамках візиту до КНР і зустрічі із главою МЗС Китаю Ван Ї в Гуанчжоу, намагається знайти точки дотику, щоб вийти на нормальну дискусію, щодо врегулювання війни в Україні. Китаю це вигідно, бо він хоче налагодити стосунки з ЄС коштом припинення війни рф проти України.

Голова МЗС Китаю Ван Ї в Гуанчжоу з Дмитром Кулебою
Голова МЗС Китаю Ван Ї в Гуанчжоу з Дмитром Кулебою

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Київ хоче використати переговорний потенціал піднебесної для того, щоб стимулювати рф сісти за реальний стіл перемовин. Саме тому Україна веде контакт з Пекіном та підкреслює, що не відмовляється від мирних переговорів. Саме тому офіційний Київ наголошує, що згоден сісти за стіл перемовин з рф у відповідний момент. Це не означає, що ми будемо слідувати політичним рекомендаціям Пекіну. Україна хоче зробити певну синергію ініціатив, які не суперечать міжнародному праву та статуту ООН. Саме тому Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в рамках візиту до КНР і зустрічі із головою МЗС Китаю Ван Ї в Гуанчжоу, намагається знайти точки дотику, щоб вийти на нормальну дискусію. Поки ж в нас різні паралельні напрямки, але без точок контакту. Цей візит Кулеби до Пекіну є корисним», — каже політолог.

На його думку, в Пекіні отримали чіткий сигнал, що в нього є можливість посадити рф за стіл перемовин без ультимативних установ.

«Україна зараз подає чіткий сигнал, що ми готові до напрацювань по мирному треку. Тепер все залежить від наших партнерів та країн, які будуть впливати на рф. Однак не варто забувати, що Китай підтримує Китай. Він використовує всю цю ситуацію заради своїх інтересів і робить це уміло. Пекін повернув росію на курс зближення з КНР. Тобто він вже своє отримав, тому хоче налагодити стосунки з ЄС. Це можливо зробити коштом завершення війни рф проти України», — резюмує І. Чаленко.