В УСПП звернулися до керівництва країни через блокування їх діяльності: подробиці

Організація промисловців, підприємців, роботодавців, галузевих асоціацій бізнесу звернулася до керівництва країни з приводу блокування статутної діяльності УСПП.

В Києві блокують діяльність УСПП: без рішення суду встановили ґрати, щоб нікого не пускати до офісу
В Києві блокують діяльність УСПП: без рішення суду встановили ґрати, щоб нікого не пускати до офісу

«За час повномасштабної агресії рф проти України ми утвердилися у думці, що тільки взаємоповага, суспільна довіра до влади, дотримання закону та спільні дії задля створення належних умов для стійкості національної економіки, а відтак і збільшення бойового потенціалу ЗСУ зможуть наблизити перемогу над російським агресором. А головне завдання держави — об’єднати громадянське суспільство, надати можливість кожному бути економічно активним суб’єктом, робити корисну справу у важких умовах сьогодення. Але замість діалогу та консолідації зусиль іноді ми стаємо свідками цинічного порушення Конституції та законодавства України», — сказано в повідомленні.

Зазначається, що за всю історію 32-річної існування Всеукраїнська громадська організація Український союз промисловців і підприємців (УСПП), яка була у центрі складних процесів розбудови економіки незалежної Держави, формування працездатних робочих комунікацій з Президентом, Верховною Радою, Урядом з питань захисту законних прав національного виробника, вперше зіткнулася з брутальною поведінкою представників окремих структур забезпечення Секретаріату КМУ — а саме фізичним блокуванням доступу працівників до головного київського офісу за адресою Хрещатик, 34.

Кілька місяців тому балансоутримувачем приміщення — Управлінням адміністративних будинків Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату КМУ — в ультимативній формі було повідомлено про не продовження розміщення офісу УСПП, який він займає з моменту свого утворення, через нібито потреби у розташуванні в будівлі державних структур. Відбувалось це на фоні намірів Кабміну взагалі скоротити кількість міністерств та їхніх штатів і попри тривале невикористання незайнятих приміщень на сусідніх поверхах згаданої будівлі на Хрещатику загальною площею біля 3 тис. кв. метрів.

УСПП з самого початку цієї ганебної історії прагнув аргументовано довести свою позицію виключно у правовий спосіб: під час листування з КМУ, а згодом — у судових інстанціях (судові провадження з даного питання тривають, рішення по яких судами ще не ухвалено).

Проте це не стало на заваді для демонстрації окремим представникам державного апарату права сили у стилі, гідному практик примітивного рейдерства. Під час вихідних балансоутримувач, не дочекавшись судового рішення, без усякого попередження перегородив вхід у будівлю 3-метровою металевою конструкцією, яка блокує доступ до робочих місць лише працівникам та відвідувачам УСПП. Звісно, матеріали на цей величезний паркан, як і кошти на його мурування у історичному граніті Хрещатику (біля півмільйона гривень) могли б бути потрачені для інженерних споруд на фронті, але бюджетний дефіцит вочевидь писаний не для всіх урядовців.

При цьому йдеться не про звичайні робочі офіси для громадської організації. Фактично в умовах пригніченого існування інститутів соціального партнерства блокується діяльність Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану — інтеграційного майданчика, який діє за ініціативою УСПП з 2022 року для підтримання комунікацій бізнесу, місцевих громад, профспілок, наукових закладів та центральних органів виконавчої влади в умовах війни. Зривається програма міжнародних заходів за участі вітчизняних підприємців та представників ділової європейської спільноти та США. Під питанням організація роботи експертів для напрацювання пропозицій для засідання РНБО з підвищення стійкості місцевих громад, а також реалізація планових заходів в рамках виконання меморандумів про співробітництво з державними органами влади.

Поряд з іншими провідними організаціями підприємців і роботодавців УСПП був серед підписантів спільної Заяви Уряду та бізнес-асоціацій про поглиблення співпраці держави і бізнесу від 26 лютого 2024 року, в якій задекларовано, що побудова ефективної взаємодії між бізнесом і владою — питання національної безпеки і потребує побудови нового формату діалогу для розв’язання нагальних питань між підприємцями та державою.

«Діалог, а не зведення парканів для громадських організацій, взаємодія і пошук прийнятних рішень, а не диктат з використанням правоохоронних органів, взаємоповага і правова процедура, а не погрози та дрібні перешкоди у блокуванні систем життєдіяльності можуть стати основою справжнього суспільного договору та не виправдати зловтішних очікувань ворога на зменшення української єдності.

Звертаємось до Вас в межах повноважень надати сприяння для продовження законної діяльності громадської організації та виправлення ганебної, штучної створеної ситуації в умовах повномасштабної війни, що не відповідає змісту задекларованих намірів влади у побудові рівноправних довірливих відносин зі структурованим громадянським суспільством", — зазначається у звернені.