У владі накрали стільки грошей, що не закрити інтернет, просто не можуть — Пєтухов

Саме цей страх керує нардепами, які намагаються протягнути скандальні законопроєкти.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про це під час ефіру заявив фахівець з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«Фейсбук в Україні, починаючи ще з ковідних років замордували. При кожній країні зробили групу, яка слідкує за дописами у фейсбук. У нас злі язики кажуть, що цю групу, яка видаляє так звані „фейки“, створив Мілованов. Однак не звичайні люди визначають для себе це факт чи фейк, а працівники цієї групи. Тому на факт пишуть фейк, а на фейк — факт. В руках групи є кнопка, якою видаляють дописи, які їм не подобаються. Тож яка буде довіра до фейсбуку? У нас цензура всередині країни. Будується рашка- 2. У владі накрали стільки, що не закрити інтернет, просто не можуть. Саме тому вони хочуть легалізувати корупцію відповідним законопроєктом. Однак, якщо людина вкрала, то її треба прибирати з влади», — каже І. Пєтухов.

За його словами, має бути невідворотність покарання для чиновників. Зокрема, за втрату за злам персональних даних.

«Раніше в Україні був орган (Державна служба Украї́ни) з питань захисту персональних даних. Однак за часів президенства Януковича в 2013 році, цей орган було ліквідовано. Його функції було передано уповноваженому з прав людини у Верховні Раді. Наразі у Раді є уповноважений з прав людини, який відповідає за збереження персональних даних українців. Цікаво, а він постукалася до Держспецзв'язку або ж хоч у один орган з цього приводу? А чи хтось з нас звернувся до уповноваженого, як і де зберігаються персональні дані українців, як громадянина? Зокрема, які обробляються ці дані у Дії чи еРибі або Резерві +. Тому не дивно, що дані українців потрапляють до шахраїв», — каже І. Пєтухов.

За його словами, наразі невідомо, хто має наглядати за персональними даними українців та нести відповідальність, якщо вони потраплять до рук ворога.

«Можливо уповноважений з прав людини і не знає, що цим треба займатися», — підкреслив експерт.