Куди поділися кошти від західних партнерів, розповів ексзаступник міністра економіки

Куди поділися кошти від західних партнерів можна тільки здогадуватися. Адже обсяг зовнішніх допомог десь на 5 млрд перевищує потреби закриття дефіциту бюджету. Це питання громадськість має поставити владі, яка намагається наповнити бюджет коштом народу

Володимир Рябошлик
Володимир Рябошлик

Про це під час ефіру розповів фулбрайтівський професор Університету штату Іллінойс, радник президента УСПП, ексзаступник міністра економіки України Володимир Рябошлик.

«Обсяг зовнішніх допомог десь на 5 млрд перевищує потреби закриття дефіциту бюджету. З цього приводу Мінфін не дав детального звіту. Крім того, в США вже заявили, що Україні краще не підвищувати податки, а шукати інші шляхи наповнення бюджету. Зокрема, що треба реформувати митницю. Посилити боротьбу з контрабандою та тіньовими ринками. Зараз є альтернативні проєкти. Зокрема, є два напрямки пошуків. Наприклад, обкладати імпортним митом несуттєвий імпорт. Або ж обкладати експортним митом сировину, для того, щоб було більше всередині України. Однак радикальна пропозиція — шукати шляхи наповнення бюджету. А куди поділися кошти від західних партнерів, які вони надають Україні, можна тільки здогадуватися. Це питання громадськість має поставити владі, яка намагається наповнити бюджет коштом народу», — каже Володимир Рябошлик.

Він нагадав, що міністр фінансів навів приклади, що під час війни податки підіймалися у Британії.

«Але він не сказав, які саме це були податки. Насправді під час війні у Британії підняли ціни на нерухоме майно еліти. Тобто на нерухомість лордів. В Україні ж податки на нерухомість для всіх однакові. Тобто майно оподатковується згідно з квадратними метрами. Не залежно від того, це палац чи стара і розвалена хатина. Однак саме замки та палаці олігархів, тобто майно заможних людей має обкладатися податками. Тобто експрезидент Порошенко за свій палац в Україні, якби він знаходився в Іспанії, заплатив би в десятки разів більше податків. Має бути соціальна справедливість, бо підвищення податків для українців втричі викличе соціальне напруження. Адже збільшення оподаткування є підривом економіки», — резюмує Володимир Рябошлик.