Чому США і Китай не погодили план завершення війни в Україні, розповів політолог

Плану, щодо врегулювання війни в Україні між Китаєм та США не може бути, тому що в них є великі суперечки через Тайвань.

Джейк Салліван
Джейк Салліван

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Тому у американсько-китайських відносинах немає прогресу та не може бути. Ситуація навпаки погіршується через складний діалог з приводу санкцій. Тому не може бути американсько- китайського плану, щодо завершення війни в Україні. Адже Китай офіційно критикує режим санкцій проти рф. На офіційному рівні з боку Китаю немає жодного засудження рф «, — каже політолог.

За його словами, Китай ускладнив постачання запчастин до безпілотників в Україну, через тиск з боку США.

«Китай виступає проти санкції говорячи він є нейтральною державою, яка не постачає зброю для жодної з воюючої з сторін. Тому Китай запровадив обмеження проти України. Однак цей прогрес дуже неоднозначний та сумнівний за наслідками. Саме тому не може бути спільного плану Пекіну та Вашингтону, бо проблеми Тайваню не пускає далі діалогів та консультацій та інколи суперечливих діалогів цих консультацій. Тому не варто сподіватися, що такий план може існувати. Це дивна медійна фішка. Від дуже некомпетентної людини, яка не розуміється на політиці Китаю та китайсько- американських відносин», — зазначає експерт.

На його думку, не може бути погодженого спільного плану, щодо припинення війни в Україні.

«Своє бачення відносно війни буде залишатися у Китаю, Бразилії, Південної Африки та Індії. Вважаючи на політичні нюанси не може бути жодного спільного плану. Адже нейтральні країни, які я перечислив, захочусь залишатися нейтральними. Також є суперечки з гострих стратегічних питань у двосторонніх відносинах, як між Пекіном та Вашингтоном, вони заважають завершенню війни. А просування формули миру з української сторони — правильний напрямок, але не слід очікувати, що її підтримає більшість держав у світі. Адже нейтральні держави не бояться рф, це їх власний шкурний інтерес та відмова від політичної підтримки та союзу будь з ким заради великих економічних вигід. Тому жодна держава, яка є більш менш економічно просунутою, не відмовиться від нейтралітету заради України. Тому не треба ілюзій», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що 29 серпня радник президента Сполучених Штатів з питань нацбезпеки Джейк Салліван зустрівся з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні.

Під час зустрічі сторони обговорили повномасштабну війну в Україні, а також імовірність переговорів між президентами. За його словами, США і Китай не погодили план завершення війни в Україні.