Ще не перезапуск уряду - політолог про звільнення в Кабміні

Кадрові перестановки в уряді, ще не перезапуск Кабміну та не його відставка.

Це ще не перезапуск уряду
Це ще не перезапуск уряду

Про в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Поки що рано говорити про тотальні звільнення в Кабміні. Однак у відставку точно підуть голова Фонду Держмайна та деякі урядовці, наприклад, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Камишен. Хоча я не розумію, чим займається це міністерство. На даний момент воно просто розчинилося. Немає роботи, а значить — немає посади. Однак кажуть, що Камишен йде на підвищення. Все це може бути, бо не бачу логіки в діях нашої влади, особливо стосовно кадрової політики. А все це ще не перезапуск уряду та не його відставка», — каже В. Кулик.

За його словами, до кінця року відставка всього уряду малоймовірна.

«Спричинити відставку Кабміну може потужний блек -аут, або ж обвал фінансової системи і соціалки. Тобто нездатність виплачувати пенсії та зарплати. Бюджетна діра та дефолт або ж провал опалювального сезону»,-зазначає експерт.

В. Кулик підкреслив, що належні кадри в країні є. Адже є багато фахівців та товариств, які можуть рекомендувати досвідчених людей для очолення того чи іншого відомства. Питання в їх лояльності до чинної влади і це факт.

Нагадаємо, що в українському уряду плануються кадрові перестановки — змінять понад 50% складу Кабінету міністрів. Зокрема, 4 вересня, буде «день звільнень».

Замість міністра з питань стратегічних галузей Олександра Камишіна буде призначений один з його заступників, найпевніше, Сергій Боєв. На цю посаду також розглядають нинішнього керівника «Укроборонпрома» Германа Сметаніна.

Головою МЗС замість Дмитра Кулеби буде призначено його заступника Андрія Сибігу.

Посаду міністра юстиції замість Дениса Малюськи займе Ольга Стефанішина, при цьому вона збереже за собою і пост віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

На місце міністра екології Руслана Стрільця буде призначено чинну заступницю міністра енергетики Світлану Гринчук.

Вакантне крісло голови Міністерства аграрної політики займе голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

В.о. голови Мінспорту Матвій Бідний буде призначений повноцінним керівником міністерства.

На пост міністра культури на інформаційної політики буде призначено заступника голови Офісу президента Миколу Точицького.

Також буде звільнено віце-прем'єрку та міністра з питань реінтеграції Ірину Верещук, з кандидатом на заміну поки визначаються

За словами президента В. Зеленського, державні інституції мають бути налаштовані так, щоб Україна досягла всіх результатів. Саме тому відбудеться низка кадрових змін у Кабінеті міністрів та Офісі президента.