Україна та США розробляють «заміну» С-300

США спільно з Україною працюють над розробкою «заміни» радянським зенітним системам С-300 та авіаційним ракетам Р-27.

Україна та США розробляють «заміну» С-300
Україна та США розробляють «заміну» С-300

Про це заявив міністра оборони США Ллойд Остін на 24-му засіданні контактної групи з питань оборони України в Рамштайні.

«За підтримки кількох європейських компаній Сполучені Штати працюють разом з Україною над розробкою та виготовленням заміни для зенітного комплексу С-300 класу „земля-повітря“, а також ракети Р-27 класу „повітря-повітря“», — повідомив Остін.

Він не уточнив, що саме мається на увазі під «заміною» у розрізі зенітного комплексу. Однак, ймовірніше за все, мова йде про розробку аналогу радянської зенітної ракети, котра могла б застосовуватись існуючими українськими системами.

На початок російського вторгнення Україна мала у своєму розпорядженні близько 25−30 дивізіонів С-300ПТ/ПС у різному стані боєготовності. За 2,5 роки навіть з понесеними втратами країна все ще володіє значною кількістю цих систем.

Головною ж проблемою станом на сьогодні залишається не сам комплекс, а гострий дефіцит зенітних ракет до них. Наявні в України ЗРК використовують ракети серії 5В55, котрі вже не виготовляються та недоступні на світовому ринку.

У 2020 році «Мілітарний» повідомляв, що український оборонно-промисловий комплекс працював над модернізацією та частковою локалізацією виробництва елементів комплексу С-300.

Зокрема, тоді мова йшла про освоєння ремонту зенітних ракет 5В55, а також заміни оригінального твердопаливного двигуна 48Д6 на аналогічний українського виробництва.

Тоді повідомлялось, що роботи активно ведуться і станом на той час новий двигун вже пройшов ряд наземних випробувань. Кадри випробувань тоді були оприлюднені.

Україна також мала власні проєкти авіаційної ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності з радіолокаційною головкою самонаведення, котрі могли б замінити радянські ракети Р-27