Заявами про відсутність коштів на ЗСУ нардепи хочуть протягнути підвищення податків — експерт

Слуги народу прикривають своє намагання неоднозначне підвищити податковий тиск прикривають потребами Збройних сил України (ЗСУ).

нардепи хочуть протягнути підвищення податків
нардепи хочуть протягнути підвищення податків

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальний питань Андрій Павловський.

«Це пов’язано з тим, що владі треба обґрунтувати прийняття доволі непопулярного рішення, яке негативно сприймають бізнес та прості українці. Це підвищення податкового тиску, збільшення податкового тягаря, як на бізнес, так і на пересічених громадян. До речі, відповідний законопроєкт є у Верховній Раді. Добре, що поки не вистачило голосів, щоб його прийняти. Провладним депутатам від Слуг народу, просто треба аргументація, чому потрібно голосувати за збільшення податкового тягаря», — зазначає експерт.

На його думку, Слуги народу посилаються на те, що війську не вистачає коштів під час війни. Саме тому, ЗСУ не отримують зарплати.

«Тоді виникає питання, як же ви складали та затверджували бюджет на цей рік. Адже під час голосування за бюджет всіх запевнювали, що грошей на ЗСУ вистачить. А звідки тоді з’явилася діра у бюджеті у 500 млрд грн, про яку каже Мінфін. Зовнішня допомогу надходить, хоч і з деякими затримками надходила. Тож яким чином виникла нестача коштів, що навіть військовим на зарплати не вистачає? В той же час вистачає на підняття чиновникам. Нагадаю, що відносно минулого року зарплата чиновників та держслужбовців зросла на 39 відсотків та складає більше 50 тисяч грн на місяць. Хоча вони не воюють та в окопах не сидять. Теж саме стосується суддів, прокурорів та поліцейських. Суді взагалі отримують по декілька сотень тисяч на місяць. Тобто це не правомірні зарплати, які порушують принципи соціальної справедливості», — підкреслює експерт.

Також він підкреслив, що через певні дірки з бюджету витікають мільярди бюджетних грошей.

«Це корупція на митниці, податкові, великий обсяг тінявої економіки, яка за деякими оцінками міжнародних експертів складає до 40 відсотків всього обсягу економічної діяльності в Україні. Саме на це треба звертати увагу чиновникам. Саме там і лежать гроші. Також під час війни треба запровадити податки на предмети розкоші. Війна йде, а купівля яхт, представницьких авто та елітної нерухомості тільки збільшується у порівнянні з довоєнними роками. Саме на це владі і треба звертати увагу. Адже оподаткування предметів розкоші суттєво наповнить бюджет. Також має бути збільшення податків на доходи олігархів, які мають почати з себе та показати приклад. Зокрема, що вони збільшують собі оподаткування та затягують паски. Тоді суспільство більш менш буде це сприймати. А так можновладці хочуть вирішити проблему з наповненням бюджету коштом пересічних громадян.

Нагадаємо, що Міністерства оборони немає грошей, щоб виплатити бойові військовим за вересень. Про це в ефірі телемарафону заявила голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа. За її словами, цю проблему вирішать до 20 вересня.

«На жаль, це правда. Дійсно, Міністерство оборони нам говорить про те, що у них не вистачає грошей, щоб до 20 вересня заплатити бойові. Але ми проголосуємо зміни до державного бюджету до 20 вересня», — зазначила Підласа.